Halsbränna beror på att det har råkat komma upp magsaft i matstrupen. Magsaften är mycket sur och frätande och finns i magsäcken. Men ibland åker magsaften upp i matstrupen. Slemhinnorna där mår inte bra av den sura och frätande saften. De blir irriterade. Det är då det känns obehagligt och gör ont. Många tycker att det blir värre på natten. Det beror på att magsaften lättare rinner upp i halsen när man ligger ned.

För att veta säkert att det är halsbränna behöver du fråga någon i sjukvården. Oftast räcker det att du förklarar dina symptom för en doktor för att hen ska veta om det är halsbränna eller inte. Ibland kan du få prova en medicin för att se om det hjälper mot dina besvär.

Det finns flera saker som du kan göra för att minska halsbränna. Till exempel kan du sova på en extra kudde så att huvudet kommer högre upp. Då rinner inte magsaften upp i matstrupen lika lätt. Det kan också vara bra att sluta äta vissa saker ett tag. Lök, starka kryddor och sura frukter som apelsin och mandarin brukar göra halsbrännan värre. Samma sak är det med choklad och drickor med kolsyra i. Det kan även bli bättre om man inte äter så sent på kvällen. För om du äter sent på kvällen blir det mer syra i magsäcken under natten. På apotek kan du köpa olika tuggtabletter och andra mediciner som gör att det blir mindre syra i magsäcken. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Frågor och svar

Halsbränna