Hirschprungs sjukdom betyder att man saknar nervceller i tjocktarmen och ändtarmen. Utan nervceller kan tjocktarmen och ändtarmen inte rör på sig som de ska. Det gör att maten och bajset inte åker framåt i tarmarna och man får svårt att bajsa. Det här är något man föds med. Oftast upptäcker man Hirschprungs sjukdom redan innan man har fyllt ett år.
För att ta reda på om du har Hirschprungs sjukdom behöver du bli undersökt i sjukvården. En doktor kommer att känna på din mage. Du kan också få ta blodprov och röntga tarmarna. För att få bra röntgenbilder kan du behöva få en speciell vätska in i rumpan. Vätskan kallas för kontrastmedel. Du behöver också ta ett prov från tarmen. Det gör man med hjälp av ett tunt rör som fungerar som en liten dammsugare. Doktorn sticker in det tunna röret i din rumpa och suger ut lite hudceller från tarmen. När provet tas får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.
Om du har Hirschsprungs sjukdom behöver du bli opererad. Då tar doktorn bort den sjuka delen av tarmen. Under operationen får du sova med hjälp av narkos och känner ingenting.
Innan operationen behöver du hjälp att bajsa. Då kan du skölja ut bajset genom en liten slang i rumpan. Om det ändå är svårt att få ut bajset genom rumpan kan du få en liten öppning på magen. Där sätter du en påse som bajset kan rinna ut i. Det kallas för stomi.
Även efter operationen kan du ha problem med bajset. Då finns det mediciner som gör det lättare att bajsa. Du kan också använda lavemang för att skölja ut bajset. Det är vanligt att man läcker lite bajs ur rumpan. Det här brukar bli bättre och bättre när man växer. Efter ett tag lär sig kroppen att känna när det är dags att bajsa.