Slem låter ju lite… slemmigt. Men faktum är att slem är bra och behövs! Det finns massor av slemhinnor i kroppen. De behöver vara lagom slemmiga för att kunna göra sitt jobb. Slemhinnor håller bland annat lungorna rena och skyddar kroppen från farliga saker som bakterier. Men om man har cystisk fibros är slemmet för tjockt och fungerar inte som det ska.

Det finns mycket slemhinnor i lungorna. När slemmet i lungorna är segt och tjockt blir det svårt att hosta upp. Då får man lätt lunginflammation och inflammation i luftvägarna. Det finns mycket slemhinnor i magsäcken och tarmarna också. Därför märks cystisk fibros även där. När slemmet blir för tjockt får magen och tarmarna svårt att fungera och ta hand om maten. När det händer får kroppen inte den näring som behövs för att man ska växa ordentligt och gå upp i vikt. Man kan få ont i magen också. Bajset kan bli hårt (förstoppning) och lukta riktigt illa. Cystisk fibros gör också så att man får extra mycket salt i sitt svett.

Cystisk fibros är en sjukdom som man föds med. Den är ärftlig och det betyder att man har fått sjukdomen från sina föräldrar. Hos de allra flest märks sjukdomen redan när man är väldigt liten. Men en del mår ganska bra ända till de blir tonåringar eller vuxna och upptäcker alltså sjukdomen senare i livet.

För att veta om man har cystisk fibros behöver man göra flera undersökningar. Till exempel tar man prov på svett. Man kan också ta blodprov och bajsprov.

Cystisk fibros är en sjukdom man har hela livet. Men det finns många saker man kan göra för att må bättre. Till exempel kan man andas medicin som gör att slemmet i lungorna går lättare att hosta upp. Om man har fått bakterier i luftrören och lungorna kan man få en medicin som heter antibiotika. Den dödar bakterierna. En annan bra sak är att det hjälper att röra på sig. Som att hoppa studsmatta, springa eller träna på andra sätt som man gillar. För när man rör på sig lossnar slemmet i lungorna och går lättare att hosta upp. För att veta vad man ska äta för att få i sig så bra näring som möjligt, kan man få hjälp av en dietist. En dietist är expert på mat och näring.

Lär dig ännu mer

  • Riksförbundet Cystisk Fibros

    Riksförbundet Cystisk Fibros

    Riksförbundet Cystisk Fibros arbetar för att alla som har cystisk fibros, eller primär ciliär dyskinesi, ska få ett friskare liv. De jobbar för att vården ska bli ännu bättre för dem som har de här sjukdomarna. De hjälper också familjerna.

    www.rfcf.se/