Covid 19 kan ge hosta, feber, snuva och täppt näsa. Det kan göra ont i halsen, ont i huvudet, ont i musklerna och ont i magen. Man kan få löst bajs (diarré), må illa och känna sig jättetrött och svag. En del får problem med att smaken och lukten blir annorlunda. Och i värsta fall kan man få svårt att andas. Det är olika hur sjuk man blir. En del känner sig bara lite hängiga medan andra kan må riktigt dåligt.

För de flesta går sjukdomen över på en vecka. Men en del blir faktiskt ännu sjukare efter en vecka, fast det händer nästan bara vuxna. Barn brukar inte bli allvarligt sjuka av Covid-19. Men det finns ändå ett par väldigt ovanliga saker som barn kan råka ut för när de har fått Covid-19. En sådan sak är att barnet mår sämre efter fyra till åtta veckor. Barnet får då hög feber och en inflammation i kroppen och behöver vårdas på sjukhus. En annan väldigt ovanlig sak är barnet fortsätter att känna sig trött, kanske är yr, har ont i huvudet och svårt att koncentrera sig. Och att det känns så i flera månader. Då behöver barnet hjälp av flera olika personer i vården. Det kan vara en doktor som kollar hur kroppen mår, en fysioterapeut som hjälper till att träna upp orken i kroppen och en psykolog som kan hjälpa till med tankar och känslor.

Covid-19 beror på en typ av virus som heter corona. Viruset är mycket smittsamt. En person som är sjuk i Covid-19 kan nysa, hosta eller prata ut små droppar av spott. I dropparna finns coronavirus. Dropparna är så små att de liksom svävar i luften en stund. Då kan andra personer andas in dem och bli smittade. Viruset kan hamna på händerna också. Om man sedan kliar sig i ögonen, eller i näsan, kan viruset komma in i kroppen där.

Coronaviruset finns i flera olika varianter. Man kan tänka att det är ungefär som en stor familj med en massa syskon. Varje syskon - alltså varje virussort - hör till familjen men skiljer sig lite från de andra. De är lite olika smittsamma och kan göra att sjukdomen känns lite olika.

För att veta om du har Covid-19 kan du göra ett test. En del test kan man göra hemma själv. Men hemma-testen ger inte alltid ett säkert svar. Andra test gör man i sjukvården och de ger säkrare svar. Testen kan gå till på lite olika sätt men grejen är alltid att man behöver spott eller snor. Man brukar använda en pinne med bomullstopp och hämta lite spott eller snor i näsan eller halsen.

Om du har fått Covid-19 ska du ta det lugnt och vila tills du mår bättre igen. Det är bra att dricka mycket om du har feber. Och det är viktigt att försöka att inte smitta ned andra. Därför ska du stanna hemma tills du känner dig frisk igen. Om du skulle känna dig väldigt sjuk och få svårt att andas ska du åka till sjukvården.

Det finns ett vaccin mot Covid-19. Alla som är tolv år eller äldre kan få vaccinet. En del barn som kanske har någon annan sjukdom, och därför är extra känsliga, kan få vaccin från fem års ålder. Man kan bli sjuk i Covid-19 även om man har tagit vaccinet. Men man slipper bli allvarligt sjuk.

Frågor och svar

Hosta