Allergier

Det är många som är allergiska. Allergi kan göra så att det kliar i ögonen, i näsan och på huden. Eller gör ont i magen. En del kan må jättedåligt och få svårt att andas. Så jobbigt! Och allt beror på att kroppens immunförsvar har börjat bråka med fel grejer.

Allergi kan märkas som snuva. Det kan klia i ögonen, näsan eller huden. En del får hosta eller svårt att andas. Och man kan få ont i magen, löst bajs (diarré) och känna sig trött.

Den allvarligaste formen av en allergisk rektion kallas för allergisk eller anafylaktisk chock. Det är verkligen som en chock för kroppen. Det är vanligast om man är allergiska mot nötter eller insektsstick. Den som får en allergisk chock behöver vård på momangen!

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns allergener i till exempel mjölk, ägg, nötter, jordnötter, fisk, skaldjur, spannmål (vete, råg, korn, havre), soja, frön, pollen, kvalster (eller egentligen kvalsterbajs!), pälsdjur och det gift som bin och getingar har i sina stick.

När kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, i ögonen och i näsan. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon.

De flesta allergier hör ihop med just histamin. Men man kan faktiskt vara allergisk utan att kroppen använder histaminet. Kroppen reagerar då på ett annat sätt. Då kan det bli en inflammation som märks genom att man till exempel får ont i magen eller eksem på huden.

För att ta reda på om du har allergi behöver du göra ett eller flera allergitest. Det kan vara ett blodprov. Eller ett pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. En annan sorts allergitest är en så kallad provokation. Då får du åka till ett sjukhus och testa att äta lite av det som du kanske är allergisk mot. Under testet kan du få ha en liten plastslang i armen för att snabbt kunna få medicin om det behövs.

Allergi behandlar du bäst genom att undvika det som du är allergisk mot. Men vissa saker är väldigt svåra att undvika. Till exempel pollen som finns överallt i luften. Då finns det mediciner som hjälper. Berätta gärna för en kompis, och andra som du litar på, var du har dina mediciner. Så att de kan hjälpa dig om du får en allergisk reaktion.

Om du har en väldigt jobbig allergi där medicinerna inte räcker kan du få behandling med allergivaccin. Då får ditt stökiga immunförsvar vänja sig långsamt vid det du inte tål.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/