Hjärtat är den muskel som pumpar blodet genom lungorna och kroppen. Hjärtat är ungefär lika stort som en knuten hand.

Hjärtat är indelat i fyra olika rum. Rummen kallas för förmak och kammare och det finns två av varje. Mellan hjärtats olika rum och på vägen ut till lungorna och till kroppen finns dörrar som kallas för klaffar. Klaffarna styr blodet åt rätt håll.

Det blod som kroppen har använt kommer in i hjärtats högra förmak. Blodet åker vidare till höger kammare och pumpas sen till lungorna där det fylls på med syre. Det syrerika blodet åker tillbaka till hjärtats vänstra förmak och sen vidare till vänster kammare. Från vänster kammare pumpas det syrerika blodet vidare ut i kroppens olika blodkärl. När blodet lämnat ifrån sig allt syre ute i kroppen återvänder det till hjärtat för att börja ett nytt varv.

Om man man föds med enkammarhjärta har hjärtat bara en kammare. Då måste den både ta emot och pumpa ut allt blod i kroppen. Därför blandas syrefattigt och syrerikt blod. Det gör att blodet som pumpas ut i kroppen har för lite syre. Då kan huden och läpparna bli lite bleka och blåaktiga.

Föds man med ett enkammarhjärta har man ofta andra hjärtfel också. Det kan till exempel vara att man har ett hål eller att det har blivit för trångt någonstans i hjärtat. Man kan därför må dåligt på olika sätt.

Föds man med ett enkammarhjärta behöver man opereras flera gånger. När du opereras får du sova gott med hjälp av narkos gott och känner inget alls.

När man har ett medfött hjärtfel får man gå på kontroller av hjärtat. Då undersöks man av en doktor som lyssnar på hjärtat och lungorna och känner på pulsen och magen. Man kontrollerar blodtrycket och mäter hur mycket syre som finns i kroppen. Man tar också ett EKG och gör ett ultraljud. Ibland behöver man även testa hur kroppen reagerar när man anstränger sig. Då får man göra ett arbetsprov. Det betyder att man får cykla på en träningscykel som står stilla samtidigt som man kollar hur hjärtat jobbar.

Frågor och svar

Hjärtat

Lär dig ännu mer

 • Hjärtebarnsfonden

  Hjärtebarnsfonden

  Hjärtebarnsfonden arbetar för att barn som har fötts med hjärtfel ska få ett bra liv. De hjälper familjer och de arbetar för att vården ska bli ännu bättre för barn med hjärtfel.

  www.hjartebarnsfonden.se/

 • Narkoswebben

  Narkoswebben

  Narkoswebben är en webbplats där barn, ungdomar och närstående kan lära sig mer om hur det är att vara på sjukhus och vad som händer före, under och efter narkos och operation.

  www.narkoswebben.se/