Kroppen behöver syre för att fungera. Syre finns i luften. När man andas in luft åker det ned syre i lungorna. Där kan blodet hämta upp syret och ta det med sig ut i kroppen.

Foster är små bebisar som ännu inte är födda och ligger i mammans mage. Foster behöver också syre. Fast foster behöver inte andas själva. De får syre från sin mamma genom något som kallas för navelsträngen. Foster använder alltså inte sina lungor. Därför åker blodet förbi lungorna i ett blodkärl som kallas ductus arteriosus. När bebisen föds och börjar andas själv ska det här blodkärlet stänga sig. För då ska blodet börja åka till lungorna för att hämta syre där.

Ibland stänger sig inte blodkärlet som det ska. Då åker blodet på fel ställen och det blir problem. Det kan märkas genom att den nyfödda bebisen blir trött och andas snabbt. I så fall kan bebisen behöva opereras. Under operationen får bebisen sova gott med hjälp av narkos och känner ingenting.

Frågor och svar

Hjärtat

Lär dig ännu mer

  • Hjärtebarnsfonden

    Hjärtebarnsfonden

    Hjärtebarnsfonden arbetar för att barn som har fötts med hjärtfel ska få ett bra liv. De hjälper familjer och de arbetar för att vården ska bli ännu bättre för barn med hjärtfel.

    www.hjartebarnsfonden.se/