Sepsis gör att man känner sig supertrött och svag i hela kroppen. Man får hög feber, svårt att andas och kan ha ont i huvudet, nacken, magen, benen och armarna. Ofta mår man illa, kräks och har löst bajs (diarré). Man kan få kalla händer och fötter och frysa så att man skakar. Man mår så dåligt att man kan bli förvirrad och nästan inte orka prata.

Förut kallades sepsis för blodförgiftning. Men sjukdomen beror inte på att blodet är förgiftat. Det är hela kroppen som blir sjuk. Därför har man bytt namn till sepsis.

Sepsis börjar oftast av en infektion. Infektion betyder att det har kommit in virus, bakterier eller svampar i kroppen. Vid sepsis har infektionen oftast startat av bakterier. Som till exempel vid lunginflammation eller urinvägsinfektion. När sådana onda bakterier kommer in i kroppen börjar immunförsvaret kriga mot dem. Det är jättebra och precis som det ska vara. Men ibland blir det något knas med immunförsvaret. Det överdriver och tar i alldeles för mycket. Istället för att slåss mot bakterierna med sina vanliga vapen tar immunförsvaret fram en hel atombomb! Det är riktigt dåligt. För då skadas inte bara bakterierna utan hela kroppen. Det här kan hända supersnabbt och då blir det allvarligt. Hjärtat, lungorna, njurarna och hjärnan får direkt stora problem. Då har man fått sepsis.

Om du verkar ha fått sepsis måste du till sjukvården snabbt! En doktor kommer att undersöka dig och du kommer att få mäta din kroppstemperatur, din puls och ditt blodtryck. Man kommer också att kontrollera hur du andas och hur mycket syre du har i kroppen. Man mäter syre med en liten grej som man sätter på ditt finger eller örsnibb. Doktorn behöver också lyssna på dina lungor. Då använder doktorn ett stetoskop. Du kommer att få ta blodprov i armvecket också. Och ta ett kissprov och ett halsprov. Halsprovet tas med en mjuk liten pinne. Sedan kanske du behöver ta ett prov på vätskan som finns runt hjärnan och ryggmärgen. Det provet heter lumbalpunktion. Det tar man med ett litet stick långt ned på ryggen. Innan sticket får du bedövningssalva på ryggen så att sticket känns mindre. Du kommer också att behöva ta kort på kroppen för att se hur det ser ut inuti. Det kallas för röntgenundersökning.

Om du har sepsis får du stanna på sjukhuset. Där sätter man in en liten plastslang i ett av dina blodkärl. Genom plastslangen får du medicin direkt in i blodet. Medicinen heter antibiotika och dödar bakterierna. I plastslangen får du också extra vätska. Det är bra för att blodet ska rinna bättre. Om det är jobbigt att andas får du andas in syrgas. Då brukar det kännas bättre. När du är på sjukhus får du alltid ha med dig en förälder eller någon annan som du känner dig trygg med.