I kroppen finns det massor av blodkärl. Blodkärl är som slangar som blodet åker runt i. Ibland kan ett blodkärl gå sönder. Det kan hända om man till exempel ramlar och slår sig, skär sig eller sticker sig. När blodkärlet går sönder får man en blödning. Det betyder att det rinner ut blod.
En del blödningar kan man se om man tittar på huden. Ibland går huden sönder och blodet rinner ut. Ibland är huden hel men man kan ändå se att det blöder under huden. Då får man ett blåmärke. Men ibland kan man blöda längre in i kroppen. Till exempel i magen eller i huvudet. Om man har fått en blödning inuti kroppen kan man bli blek och kallsvettig, må illa och kräkas. Man kan få hjärtklappning, bli yr och svimma. Det beror på att kroppens olika delar inte får tillräckligt med blod och syre.
När man får en blödning försöker kroppen laga blodkärlet så snabbt som möjligt. Det första som händer är att blodkärlet drar ihop sig så att det blir smalt. Då får blodet svårare att rinna ut. Sedan kommer det något som heter blodplättar till det trasiga stället. Blodplättarna gör så att blodet stelnar och det blir en propp som täpper till hålet i blodkärlet. Blodplättarna får också hjälp av ett ämne som heter fibrin. Det hjälper till att bilda ett nät som gör att proppen i hålet blir tillräckligt stark. Om såret som blöder finns på huden kan man faktiskt se det här. Man ser att det slutar blöda och sedan får man en propp - alltså en sårskorpa!
När man har fått en liten blödning läker blodkärlen ganska snabbt. Ett exempel på en liten blödning är ett skrubbsår. Men om blodkärlen har blivit jättetrasiga, så man blöder mycket, är det svårt för blodplättarna att göra en tillräckligt stor och stark propp. Då behöver kroppen hjälp. För att stoppa en stor blödning ska du eller någon annan trycka mot såret tills det slutar blöda. Man kan till exempel ta en handduk och trycka mot stället där det blöder. Sedan kan kroppen fortsätta att laga hålet själv.
Om du blöder mycket och det inte har slutat efter 30 minuter ska du söka sjukvård. Det ska du också göra om såret är stort eller om du har skadat dig allvarligt, till exempel har slagit i huvudet eller magen. Då kan du ha en blödning inuti kroppen som inte syns.
För att ta reda på vilken hjälp du behöver måste du bli undersökt. Du kan till exempel få kontrollera din puls, ditt blodtryck och din andning. Du kan också få lämna blodprov och kanske få en liten plastslang insatt i ett blodkärl. I plastslangen kan du få medicin och vätska. Du kan behöva röntgas eller göra ett ultraljud för att se hur det ser ut inuti kroppen.
Sedan finns det flera sätt att stoppa blödningen och laga blodkärlen. Det kan man göra genom att tejpa, limma eller sy ihop såret. Om du har en stor sårskada eller en blödning inuti kroppen kan du behöva opereras. Under operationen får du sova gott och kommer inte känna något alls.