Barnperspektiv och barnets perspektiv

Barns och vuxnas perspektiv och upplevelser av situationer och händelser skiljer sig ofta åt. Det som vi vuxna tänker på mest kanske går barn och unga snabbt förbi medan det vi gör i bara farten kan vara det som bekymrar dem mest.

Ett barnperspektiv handlar om att vuxna, genom tolkningar av barns upplevelser och känslor, försöker nå och möta barns förståelse och agerande i olika sammanhang. Barnens perspektiv omfattar deras egna uppfattningar, upplevelser och erfarenheter av sammanhang och situationer.

För att på bästa sätt kunna bemöta barn och ungdomars behov i samband med kontakt med hälso- och sjukvård, är det viktigt att veta vad de funderar på. Hur de tänker, vad de känner och hur de upplever situationer och händelser. Det är därför viktigt att du tar dig tid att lyssna på ditt barn. Bemöt och respektera tankar och funderingar inför det som väntar eller det som har hänt.

Betona att inga frågor är löjliga eller felaktiga att ställa. Var lyhörd för frågor, ansiktsuttryck och signaler som avslöjar vad barnet känner. Luras aldrig. Berätta vad som ska hända och säg aldrig att det inte kommer att göra ont om det finns minsta risk att det som utförs kan vara obehagligt.