Om mitt barn har ont

Smärta kan variera under dygnet och det är vanligt att smärta är mer intensiv under rörelse och mobilisering. Smärta kan finnas även om barnet sover, vilar eller leker.

Det är också viktigt att ni följer de rekommendationer om smärtbehandling ni fått noga. Ofta används en kombination av läkemedel som verkar på olika sätt för att uppnå bästa möjliga resultat med smärtbehandlingen. För att bibehålla en jämn koncentration av läkemedlen i kroppen, uppnå bästa effekt och undvika ”smärttoppar” är det viktigt att ordinationen för både typ av läkemedel, dos och tidpunkt då läkemedlen ska ges följs. Detta gäller även om barnet inte verkar ha ont just för stunden.

Det är också mycket viktigt att du följer eventuella ordinationer om att väcka ditt barn för att ge läkemedel nattetid även om det kanske kan upplevas bättre att inte störa nattsömnen. Barn och ungdomar somnar oftast om snabbt och regelbunden medicinering är betydelsefull för att förhindra svårhanterade smärtutbrott kommande dag. Regelbunden smärtlindring medför dessutom att mindre mängder läkemedel behöver ges och att risken för biverkningar minskar.

Avledning är ett naturligt sätt att hantera en smärtsituation och kan även användas som en del av ditt barns smärtbehandling. Genom att få barnen att tänka på något kul eller något de gillar att göra kan du hjälpa dem att hålla hjärnan upptagen. Uppmuntra dem att spela spel, chatta på internet eller kolla film på Youtube, allt är bra för att det ska göra mindre ont. Du kan också hjälpa ditt barn att minska smärtan genom att ändra läge i sängen eller genom att lägga en kudde under en arm ett ben eller bakom ryggen. Efter operationer i halsen minskar ofta smärtan om barnet får dricka eller äta något kallt eller suga på en isbit.

Fysisk aktivitet och rörelse är viktigt både för ditt barns fysiska och psykiska välbefinnande och för kroppens egen produktion av smärthämmande ämnen. Det är därför viktigt att ditt barn kommer igång och rör på sig så snart som möjligt efter en skada eller en operation. Det är naturligtvis viktigt att följa de rekommendationer om begränsning av fysiska aktiviteter som ges men i de allra flesta fall finns någon aktivitet som barnet kan tillåtas att göra. Fråga personalen vad som gäller för just just ditt barn. Du som närstående har en mycket viktig funktion för att stimulera och uppmuntra barnet att på olika sätt röra sig så mycket det kan och får. Alla barn och ungdomar mår bra av frisk luft, fysisk aktivitet och rörelse när kropp och själ ska återhämta sig.