Barn (6–12 år)

Efter att ha varit upptagna av fantasilivet börjar barn i skolåldern kunna skilja mellan fantasi och verklighet. Kroppen delas in i bål, armar, ben och inälvor och barnen kan skilja mellan struktur och funktion.

Från fantasi till verklighet

Barn i skolåldern befinner sig i en viktig utvecklingsfas där de går från att tänka magiskt till att allt mer förstå orsak och verkan. Deras kognitiva förmåga utvecklas, och de börjar kunna tänka logiskt, dra slutsatser och se samband mellan händelser. I denna ålder vet barnet att man kan bli sjuk på grund av inre skador och inte enbart som följd av yttre våld. Sjukdomar ses nu inte som magiska företeelser eller straff, utan händelser som kan orsakas av exempelvis bakterier eller virus.

Ökad kroppskunskap – men också ökad oro

Barn i skolåldern har en mer detaljerad bild av kroppen. De kan ofta namnge kroppsdelar och förstå att kroppen har olika system och funktioner, som matsmältning, andning eller cirkulation. Många barn har börjat lära sig om kroppen i skolan och har ett ökat intresse för hur kroppen fungerar – men samtidigt växer också en medvetenhet om att kroppen kan skadas, förändras och till och med sluta fungera. Det är därför vanligt att barn i denna ålder är rädda för att kroppen ska förändras på ett sätt som de inte kan kontrollera. Behandlingar som innebär att något ska tas bort, opereras eller förändras – även om det är något litet – kan uppfattas som hotande eller till och med stympande. Det är därför viktigt att förklara för barnet vilken kroppsdel som ska behandlas, varför det behöver göras och – inte minst – vad som inte ska göras.

Tankar om sömn och död

Barn i denna ålder börjar fundera över liv och död på ett mer konkret sätt än tidigare. De kan förstå att människor kan dö, och även om det inte alltid uttrycks rakt ut, finns det ofta en rädsla för att själv dö – särskilt i samband med sövning inför en operation. Det är vanligt att barn kopplar ihop sömn och död och därför oroar sig för att inte vakna efter operationen. Här är det viktigt att bemöta barnets oro på ett respektfullt och sakligt sätt: "Du kommer att sova gott och inte känna något alls under operationen. Läkare och sjuksköterskor finns hos dig hela tiden. De har koll på att du sover gott och att du mår bra. När operationen är färdig kommer du att vakna och då ses vi igen".

Förbered utifrån barnets frågor och tankar

Barn i skolåldern är ofta nyfikna och vill gärna förstå vad som händer. Det är därför viktigt att lyssna på barnets tankar och funderingar och förbereda utifrån nyfikenhet och frågor. Börja förbereda barnet omkring en vecka före vårdbesöket. Det ger barnet tid att ställa frågor, bearbeta informationen och förbereda sig känslomässigt. För yngre barn inom åldersspannet kan kortare samtal i omgångar fungera bäst, medan äldre barn kanske vill ha mer detaljer på en gång. Att rita, måla eller skriva berättelser kan vara ett bra sätt för barnet att uttrycka sina tankar och känslor. Du som vuxen kan fråga: "Vill du rita hur du tror det ser ut på sjukhuset?" eller "Vill du visa med en teckning hur det känns i kroppen just nu?" Genom dessa kreativa uttryck kan barnet få utlopp för sina funderingar och ge dig som vuxen en inblick i hur situationen uppfattas.

.