App app app!
En sak som alla kan – och borde – göra är att ha en app i mobilen som direkt berättar hur man mår. Det här är så klart allra viktigast om du tar några mediciner – men att du INTE tar några är också superbra att veta om du skulle behöva få vård snabbt och inte kan prata själv.
Det finns många appar som funkar. De ligger mellan ditt skärmlås och ditt inloggade läge. När någon trycker på skärmen kan de komma åt den info som du lagt in om dina mediciner och sjukdomar, men inget annat.
Kolla på Google Play eller i App Store. Sök efter till exempel Medical ID (Android) eller MyID – Medical ID Profile (App Store). Det finns flera liknande, bara att välja!
Preppa dig!
Det allra bästa du kan göra innan du ska besöka vården är att förbereda dig – så preppa på! Ta reda på så mycket som möjligt och fundera över frågor du vill ställa – alla frågor är bra frågor. Ett tips är att spela in eller skriva ner dina frågor. Man kan lätt glömma saker när man väl är på plats!
Sällskap?
Ibland är det skönt att ha någon med dig när du ska besöka vården – oavsett hur gammal du är. Det kan vara en förälder, ett syskon eller en kompis. Det är du – och ingen annan – som bestämmer vem du känner dig tryggast med. Och kom ihåg – du får alltid ha med dig någon.
Berätta!
När du träffar personal inom vården – berätta allt. Minsta lilla detalj kan vara en ledtråd, och göra så du får den bästa behandlingen. Ibland vet vi inte vad som är viktigt och oviktigt, så ta med allt. Har det börjar klia någonstans? Känns något annorlunda? Har du pyttelite ont någonstans? Saker som inte skulle vara viktiga annars kan vara superviktiga!
Fråga!
Varför gör sköterskan si? Varför sa doktorn så? Varför ska du ta just det där provet? Hur tidigt blir du väckt på morgonen om du ligger inlagd på sjukhus? Om du inte vet så fråga! Om du inte förstår svaret så fråga igen! Ingen fråga är dum, pinsam eller onödig. Det är vetenskapligt bevisat att ju tryggare du är som patient, desto bättre kommer vården att fungera. Och en av de saker som göra alla människor trygga är just att få veta, att få svar på sina frågor. Så fråga på!
Var med och bestäm!
Om det finns olika sätt att undersöka eller behandla dig på så ska du få veta det. Om det finns olika alternativ, fråga vad de olika sätten innebär och vad som är bra och dåligt med de olika sätten. Du ska också be om tid att fundera över de olika alternativen.
Skriv upp eller spela in!
Ibland kan det vara massor med info på en gång. Anteckna vad som sägs, eller be om lov att spela in samtalet på din mobil. Då slipper du fundera efteråt över vad som sas. Lyssna eller läs igenom – har du koll på allt som sas, och fattade du allt? Om inte, ring och fråga personen du träffade vad hen menade.
Jamen, vad händer nu då?
Nu är besöket över. Så hur ska det bli nu? Har du fått någon medicin du ska ta? Hur funkar den? Vad kom läkarna fram till? Är det något du ska tänka på? Beroende på varför du fått vård, så händer olika saker efteråt. Se till att personalen berättar för dig hur det blir när du kommer hem. Vad du ska göra och inte göra!
Ett tips är att be att få spela in de instruktioner du får. Du kan också be någon skriva upp det. Ibland står det i din journal. Kom ihåg att ta de mediciner du fått. Det gäller både hur ofta, och hur länge. Att ta för lite medicin eller att sluta ta medicinen för tidigt är ingen bar idé. Det är också dumt att strunta i sjukgymnastik eller andra övningar som är bra för att du ska bli frisk.
Ta också reda på var du ska vända dig om du inte mår som du ska. Be om ett telefonnummer eller en mejladress dit du kan vända dig efteråt om något inte känns bra.