Matförgiftning gör att man får ont i magen, mår illa och kräks. Man kan få väldigt löst bajs som kallas diarré. Ibland får man feber också.
Matförgiftning beror på virus eller bakterier. Sådana virus och bakterier trivs i mat som borde ha varit i kylskåpet men istället har stått framme för länge. Eller som har kokats eller stekts för lite. Det kan också finnas bakterier på grönsaker och bär som har sköljts med smutsigt vatten. Det brukar ta mellan en och sju timmar efter att man har ätit något dåligt tills man börjar kräkas.
Ofta går matförgiftning över ganska snabbt. Om du inte mår bättre på flera dagar ska du söka sjukvård. I så fall kommer en doktor att känna på din mage. Du kan också få lämna bajsprov och blodprov.
När du kräks, har diarré och feber förlorar kroppen vätska. Därför är det viktigt att du försöker dricka ofta. Det brukar kännas bäst att dricka små klunkar och ta lite i taget. Bebisar och små barn kan ha svårt att få i sig tillräckligt med vätska när de kräks och har diarré. Därför blir de lätt uttorkade och kan behöva hjälp av sjukvården.