Tänkta till och planera

Ibland kan du behöva tänka till och planera lite. Om du till exempel ska åka på läger eller göra något annat kan det vara bra att ta reda på hur det är där innan du åker iväg. Om du till exempel reagerar på starka dofter eller pälsdjur är det bra att berätta det, så den som är ansvarig kan se till att det inte finns där.

Plugg och jobb

Plugga och jobba brukar gå bra för de flesta som har astma.Det är viktigt att du känner dig trygg i skolan och kan vara med på allt som ni hittar på. Det är skolan som ska se till att den fungerar för alla elever. Om det finns problem, tipsa dem om allergironden.se, tillgängligskola.nu och elevhalsoportalen.se.

Move on

Alla mår bra av att röra på sig och det gäller även den som har astma. Det kan till och med vara extra bra! Forskningen visar att man får mindre besvär av sin astma om man regelbundet rör på sig. Ett tips för att slippa astmasymtom när man tränar är att ta luftrörsvidgande en kvart innan man sätter igång. Andra bra tips är värna upp länge och ganska långsamt, och träna i intervaller. Och självklart ska inte stället du tränar på vara fullt av damm, fukt eller mögel!

Blommor och bin

Det går bra att ha sex, bli gravid och vara förälder om man har astma. Vissa behöver ta medicin innan de har sex precis som vid annan ansträngning och man kan försöka se till att miljön är bra. Många upplever att astman förbättras under graviditet men vissa får mer besvär. Man ska oftast fortsätta med sina mediciner om man blir gravid. Prata med din läkare så du har så bra behandling som möjligt.

Berätta för andra

Det kan vara svårt att veta vilka man ska berätta för att man har astma. Men det är faktiskt viktigt att dina närmaste kompisar vet om din astma så att de kan hjälpa dig om du får ett anfall. Berätta för dem hur du brukar må när du får ett anfall, och var du har dina mediciner. Du måste ju kunna få hjälp om det verkligen krisar!

Det är vanligt att ibland bli ledsen eller arg och känna sig utanför om man har astma. Då kan det vara skönt att träffa andra som har det likadant och förstår hur man känner. Unga Allergiker (ungaallergiker.se) ordnar träffar och läger där deltagarna slipper fundera över om någon kan ha för mycket parfym eller om det är bra luft inomhus – där kan du bara slappna av och ha roligt.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Astma

Det finns ytterligare 13 frågor och svar om Astma

Frågor och svar

För dig som är lite äldre

Lär dig ännu mer

 • Unga Allergiker

  Unga Allergiker

  Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

  www.ungaallergiker.se/

 • Ung Cancer

  Ung Cancer

  Ung Cancer finns för unga vuxna (16–30 år) som själva har drabbats av cancer. Eller som lever nära någon som har drabbats av cancer. Ung Cancer vill att alla ska få bra vård. Och ger stöd till de drabbade.

  ungcancer.se/

 • UMO

  UMO

  UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

  www.umo.se/

 • Youmo

  Youmo

  Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

  www.youmo.se/

 • Stepstones

  Stepstones

  Stepstones tar fram smarta program och lösningar som ska hjälpa ungdomar, med långvarig sjukdom, som ska sluta i barnsjukvården och flytta över till vuxensjukvården.

  www.gu.se/forskning/stepstones-swedish-transition-effect-project-supporting-teenagers-with-chronic-medical-conditions

 • MENSEN

  MENSEN

  MENSEN är en förening jobbar för att det ska finnas MENSkliga rättigheter. Det betyder till exempel att alla ska ha tillgång till och råd med mensskydd, och att alla ska ha den kunskap de behöver om mens.

  menskompetens.se/for-barn-unga/