Leva med matallergi

Om du har en matallergi, eller födoämnesallergi som det ofta kallas, är det bra att alltid läsa innehållsförteckningarna på det du vill äta. Om du blir bjuden på mat – fråga vad den innehåller! Vissa känner sig jobbiga och tycker det är pinsamt att fråga, men det är värt det för att inte bli sjuk.

Det kan vara bra att ha dina allergier nedskrivna, så kan du visa det för restaurangpersonal eller andra som ska göra mat åt dig. Det är också bra att ha det om du skulle få en allergisk chock, eller behöva akut vård av någon annan orsak. Då kanske du har förlorat medvetandet, och inte kan berätta vad det är som du inte tål. Men det är väldigt bra om de som ska hjälpa dig har den informationen.

Tänk på att även väldigt små mängder kan orsaka reaktioner. Ibland behövs inte mer än att du använder en sked som varit i något du inte tål, eller att det de äter har legat emot något annat. Det är smart att ha en energibar, kexchoklad, frukt eller annat mellis med dig som reserv om du inte får tag på något att äta när du är hungrig.

Leva med pollenallergi

Om du är allergisk mot pollen är det bra att hålla dig inne när pollenhalterna är som högst. Det är också bra att hålla fönstren stängda, tvätta håret innan du lägger sig och passa på att vara ute på morgonen och efter att det regnat. Vissa med pollenallergi har korsallergier, vilket innebär att de även är allergiska mot vissa livsmedel. Det kan vara hasselnötter, äpple och stenfrukter (som körsbär, persika, mango, oliver, cashew-nötter och mandel). Då får du symtom som att det kliar i munnen och halsen, läpparna kan svullna, och du kan nysa och få och rinnande ögon. Det är oftast inte farligt men kan kännas obehagligt.

Leva med pälsdjursallergi

Om du har pälsdjursallergi behöver du låta bli att ha kontakt med de pälsdjur du är allergisk mot. Det finns tyvärr inga allergisäkra raser, men mängden allergen kan variera både mellan raser och individer. Det kan vara så att du tål en viss hund/katt/häst, men reagerar på andra. När du reser kan du boka plats i djurfri vagn, och i bussar är ofta platserna längst fram djurfria. Reagerar du på att träffa kompisar som har djur hemma kan du be dem byta om till rena kläder innan ni ska träffas. Särskilt på strumpor fastnar mycket allergen!

Plugg och jobb

Plugga och jobba brukar gå bra för de flesta som har allergi. Det är viktigt att du känner dig trygg i skolan och kan delta som andra. Det är skolans ansvar att anpassa så den fungerar för alla elever och det finns material som de kan använda på till exempel allergironden.se, tillgängligskola.nu och elevhalsoportalen.se.

Du som är allergisk kan jobba med det allra mesta. Vissa jobb passar såklart sämre, beroende på vad du är allergisk mot. Du som har eller har haft allergier löper lite större risk än andra att utveckla eksem. Det kan vara bra att tänka på eftersom vissa yrken ytterligare ökar den risken. Du kan läsa mer om det på jobbafrisk.se.

Berätta för andra

Det kan vara svårt att veta vilka man ska berätta för att man har en allergi. Men det är faktiskt viktigt att du berättar om din allergi för dina närmaste kompisar. Dels får de lättare att förstå, och alla vill ju veta vad de kan göra för att hjälpa en kompis. Men framför allt kan det vara livsviktigt: att fina närmaste vet vad du inte tål, var dina mediciner finns och vad de ska göra om du får en kraftig reaktion.

Det är vanligt att ibland vara ledsen, arg och känna sig utanför om du har allergier. Då kan det vara skönt att träffa andra som har det likadant. Unga Allergiker (ungaallergiker.se) ordnar träffar och läger där allt är anpassat så deltagarna kan slappna av och bara ha roligt.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Mage och tarm

Det finns ytterligare 11 frågor och svar om Mage och tarm

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Frågor och svar

För dig som är lite äldre

Lär dig ännu mer

 • Unga Allergiker

  Unga Allergiker

  Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

  www.ungaallergiker.se/

 • Ung Cancer

  Ung Cancer

  Ung Cancer finns för unga vuxna (16–30 år) som själva har drabbats av cancer. Eller som lever nära någon som har drabbats av cancer. Ung Cancer vill att alla ska få bra vård. Och ger stöd till de drabbade.

  ungcancer.se/

 • UMO

  UMO

  UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

  www.umo.se/

 • Youmo

  Youmo

  Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

  www.youmo.se/

 • Stepstones

  Stepstones

  Stepstones tar fram smarta program och lösningar som ska hjälpa ungdomar, med långvarig sjukdom, som ska sluta i barnsjukvården och flytta över till vuxensjukvården.

  www.gu.se/forskning/stepstones-swedish-transition-effect-project-supporting-teenagers-with-chronic-medical-conditions

 • ILCO

  ILCO

  ILCO arbetar för alla barn och ungdomar som har en sjukdom, en skada eller något annat som gör att urinvägarna och tarmarna inte funkar riktigt som de ska. Föreningen sprider kunskap och vill att alla ska få bra vård och kunna leva ett bra liv.

  www.ilco.nu/vad-gor-vi/barn-och-familjeverksamheten/

 • MENSEN

  MENSEN

  MENSEN är en förening jobbar för att det ska finnas MENSkliga rättigheter. Det betyder till exempel att alla ska ha tillgång till och råd med mensskydd, och att alla ska ha den kunskap de behöver om mens.

  menskompetens.se/for-barn-unga/