Tourettes syndrom betyder att hjärnan skickar ut signaler som gör att kroppen vill röra på sig. Det är nästan omöjligt att stå emot de signalerna. Man känner att man bara måste göra en särskild rörelse, eller ett särskilt ljud. Det kallas för att ticsa. Det kan till exempel vara att man harklar sig eller hostar ofta fast man inte är sjuk. Eller att man blinkar eller rycker på axlarna flera gånger i rad. Tics kan också vara sådant som inte syns. En del vickar på tungan eller spänner en muskel gång på gång.

Det kan ta väldigt mycket energi att göra sina tics. Ibland blir ticsen värre när man är stressad. För vissa blir ticsen mindre om man rör på sig så att kroppen blir trött på andra sätt. Ofta har man olika sorters tics, och olika mycket tics, i olika perioder.

De allra flesta som har tics behöver inte gå till doktorn. För oftast går tics över av sig själv efter ett tag. Men om man har väldigt många tics under lång tid, och tycker att det är jobbigt, så kan man få hjälp. Det behövs ingen särskild undersökning för att veta om du har Tourette. Du kan ju själv berätta vad du har för tics!

Om man har tics som är väldigt störande kan man få behandling. Det kan till exempel vara övningar som hjälper mot ticsen. En del kan också få medicin men sådan medicinen kan tyvärr ge jobbiga biverkningar.

Frågor och svar

Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

Lär dig ännu mer

 • Autism Sverige

  Autism Sverige

  Autism Sverige arbetar för att att alla som har autismspektrumtillstånd ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska få den hjälp man behöver. Och att man ska bli bemött med respekt. Förbundet arbetar också för att personer med autismspektrumtillstånd ska få kontakt med varann.

  www.autism.se/

 • Attention

  Attention

  Attention arbetar för att alla som har adhd, autismspektrumtillstånd, språkstörning eller Tourettes syndrom ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska få den hjälp man behöver. Och att man ska bli bemött med respekt.

  attention.se/