Det finns flera olika mediciner som hjälper bra om man har astma. Ofta är det pulver eller spray som du ska andas in – ”ta en puff”, säger en del. En typ av medicin är snabb: den gör att luftrören slappnar av och blir större, och då blir det snabbt lättare att andas. Andra mediciner är verkar mer långsiktigt, och minskar inflammationen i dina luftrör. Ibland behöver man andas in flera olika ämnen och vissa behöver även tabletter eller sprutor. Det är viktigt att använda medicinerna rätt så de verkligen kommer ner i luftvägarna. Den som skriver ut medicinen åt dig kommer att visa hur du ska göra.

En annan viktig grej är att verkligen ta medicinerna som läkaren sagt att du ska ta även när du mår bra. Annars finns risken att du blir väldigt sjuk när du får ett astmaanfall eller en infektion.

De flesta som har astma kan hitta en bra balans på sina mediciner. När du väl gjort det brukar det gå fint att till exempel träna.

Om du vet att du har astma och blir sämre, med eller utan mediciner, är det viktigt att du säger till. Du kanske behöver andra mediciner eller ändra hur mycket du tar, så kontakta vården så kan du få hjälp att må bättre.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Astma

Det finns ytterligare 13 frågor och svar om Astma

Frågor och svar

För dig som är lite äldre

Lär dig ännu mer

 • Unga Allergiker

  Unga Allergiker

  Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

  www.ungaallergiker.se/

 • Ung Cancer

  Ung Cancer

  Ung Cancer finns för unga vuxna (16–30 år) som själva har drabbats av cancer. Eller som lever nära någon som har drabbats av cancer. Ung Cancer vill att alla ska få bra vård. Och ger stöd till de drabbade.

  ungcancer.se/

 • UMO

  UMO

  UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

  www.umo.se/

 • Youmo

  Youmo

  Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.

  www.youmo.se/

 • Stepstones

  Stepstones

  Stepstones tar fram smarta program och lösningar som ska hjälpa ungdomar, med långvarig sjukdom, som ska sluta i barnsjukvården och flytta över till vuxensjukvården.

  www.gu.se/forskning/stepstones-swedish-transition-effect-project-supporting-teenagers-with-chronic-medical-conditions

 • MENSEN

  MENSEN

  MENSEN är en förening jobbar för att det ska finnas MENSkliga rättigheter. Det betyder till exempel att alla ska ha tillgång till och råd med mensskydd, och att alla ska ha den kunskap de behöver om mens.

  menskompetens.se/for-barn-unga/