Allergi behandlas främst genom att du undviker det du är allergisk mot. Vissa allergener, som pollen i luften, är svåra att undvika helt. Det kan också hända att du får i dig något genom maten som du inte tål.

Om du är allergisk mot pollen är en vanlig behandling antihistamin, ögondroppar och nässpray varje dag under pollensäsongen.

Om du är allergisk mot mat ska du ha en handlingsplan för vad du ska göra om du råkar få i dig det du inte tål. Du kanske kan behöva ha med dig akutmedicin, som tabletter med antihistamin eller adrenalinsprutor om oturen är framme.

Om du får väldigt kraftiga allergiska reaktion eller har svår allergi där medicinerna inte ger dig tillräckligt med hjälp kan du ibland erbjudas en vaccination mot din allergi. Detta kallas också ”allergen immunterapi” (AIT eller allergenspecifik immunterapi ASIT) och det finns mot pollen-, pälsdjur-, kvalster-, bi- och getingallergi. När du vaccinerar dig får du väldigt små mängder av det du är allergisk mot. På så vis vänjer sig kroppen vid allergenen, och reagerar mindre när du kommer i kontakt med det. Vissa vaccinationer, mot kvalster och pollen, ges som tabletter.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Lungor och luftvägar

Det finns ytterligare 25 frågor och svar om Lungor och luftvägar

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/