Podcast
Varför går alla andra före?
En vanlig dag på sjukhuset
Vad får jag ta med mig till sjukhuset när jag ska läggas in?
Hur är det att sövas och opereras?
Är det farligt att sövas?
Vad gör ni med mig – innan operationen?
Vad gör ni med mig – under operationen?
Vad gör ni med mig – efter operationen?
Vad händer när jag kommer hem från sjukhuset?
När kan jag börja träna efter operationen?
Plastikkirurgi – för vem och varför?
Vem bestämmer egentligen när jag är sjuk?
Vem kan hjälpa mig när jag pajat knät på matchen?
Hur funkar skolan när man har epilepsi?
Epilepsi och fritid – vad är bra att tänka på?
Epilepsi och sex och samlevnad
Epilepsi som inte syns
Att bli vuxen med epilepsi
Frågor och svar
För dig som är lite äldreÖvergången från barn- till vuxensjukvården innebär ofta ganska många förändringar- Det är därför viktigt att du förbereder dig i god tid. Som myndig (när du fyllt 18 år) är det alltså du själv som har ansvaret för alla kontakter med vården. Därför är det mycket viktigt att du har koll på din diagnos. din behandling, dina mediciner och vad du ska tänka på för att sköta om dig själv på bästa sätt. Är det så att du inte riktigt klarar allt som det innebär, kan du få hjälp. Kolla om du kan få en slags övergångskoordinator. Det här är något man testar på vissa sjukhus, och det är oftast en sjuksköterska. Hen blir som spindeln i nätet, och har koll på dig och alla delar av din behandling. Du kan också begära att få en fast vårdkontakt. Vården ska utse en sådan person, då man anser att det behövs. Om du har något önskemål om vem det skulle vara, ska man ta hänsyn till det. Vården har även andra skyldigheter. Till exempel ska du få information, på ett sätt som du förstår. Du ska också få vara med och tycka till och vara delaktig i din vård och behandling,
Övergången från barn- till vuxensjukvården innebär ofta ganska många förändringar- Det är därför viktigt att du förbereder dig i god tid. Som myndig (när du fyllt 18 år) är det alltså du själv som har ansvaret för alla kontakter med vården. Därför är det mycket viktigt att du har koll på din diagnos. din behandling, dina mediciner och vad du ska tänka på för att sköta om dig själv på bästa sätt. Är det så att du inte riktigt klarar allt som det innebär, kan du få hjälp. Kolla om du kan få en slags övergångskoordinator. Det här är något man testar på vissa sjukhus, och det är oftast en sjuksköterska. Hen blir som spindeln i nätet, och har koll på dig och alla delar av din behandling. Du kan också begära att få en fast vårdkontakt. Vården ska utse en sådan person, då man anser att det behövs. Om du har något önskemål om vem det skulle vara, ska man ta hänsyn till det. Vården har även andra skyldigheter. Till exempel ska du få information, på ett sätt som du förstår. Du ska också få vara med och tycka till och vara delaktig i din vård och behandling,
Lär dig ännu mer
Ung Cancer
Ung Cancer finns för unga vuxna (16–30 år) som själva har drabbats av cancer. Eller som lever nära någon som har drabbats av cancer. Ung Cancer vill att alla ska få bra vård. Och ger stöd till de drabbade.
UMO
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.
Youmo
Youmo.se är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.
Stepstones
Stepstones tar fram smarta program och lösningar som ska hjälpa ungdomar, med långvarig sjukdom, som ska sluta i barnsjukvården och flytta över till vuxensjukvården.
MENSEN
MENSEN är en förening jobbar för att det ska finnas MENSkliga rättigheter. Det betyder till exempel att alla ska ha tillgång till och råd med mensskydd, och att alla ska ha den kunskap de behöver om mens.