Om man har körtelfeber får man ont i halsen och huvudet och hög feber. Man får dålig andedräkt och svårt att gapa och svälja. Ibland är det till och med svårt att svälja sin egen saliv. Det är också vanligt att det låter grötigt när man pratar. Lymfkörtlarna svullnar och känns som små kulor under huden. Ibland är lymfkörtlarna så besvärliga att det kan göra ont när man gör vissa rörelser, vrider på huvudet eller tuggar mat.

Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunsystem. Immunförsvaret skyddar oss från sådant som kommer in i kroppen och kan göra oss sjuka. Lymfkörtlarna fungerar alltså som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som inte är bra för oss. När lymfkörtlarna jobbar svullnar de. Det är då det känns som att man har fått små ömma kulor under huden.

Ibland kan körtelfeber också ge en tillfällig inflammation i levern. Det märks oftast inte, men en del kan få gula ögonvitor. Levern sitter på höger sida i magen. Mjälten kan också svullna om man har körtelfeber. Mjälten sitter på vänster sida i magen under revbenen.

Körtelfeber beror på ett virus. Viruset som ger körtelfeber sprids genom saliv och kan därför smitta genom kyssar. Därför kallas körtelfeber för kissing disease på engelska. Ett annat namn för körtelfeber är mononukleos. De flesta som har haft körtelfeber blir immuna mot sjukdomen. Det betyder att man inte kan få sjukdomen igen.

För att ta reda på om du har körtelfeber behöver en doktor undersöka dig. Du kommer att få berätta om hur du mår och du kommer att få gapa så att doktorn kan titta in i munnen och halsen med en lampa. För att undersöka halsen behöver doktorn trycka på tungan med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt, men går snabbt över. Doktorn kommer också att känna dig utanpå halsen för att ta reda på om dina lymfkörtlar är stora. Du kan också behöva ta blodprov och prov från halsen med en mjuk liten pinne.

Det finns ingen behandling mot körtelfeber. Sjukdomen går över av sig själv men det kan ta flera veckor. Antibiotika hjälper inte vid körtelfeber eftersom sjukdomen orsakas av virus. Det går inte heller att vaccinera sig mot körtelfeber. Om du blir väldigt sjuk av körtelfeber kan du behöv läggas in på sjukhus för att få medicin och vätska direkt in i blodet.

När du har körtelfeber är det viktigt att du vilar och försöker äta och dricka. Även om du inte är sugen och det gör ont i halsen när du tuggar och sväljer. Ett tips är att äta och dricka sånt du gillar riktigt mycket och att äta och dricka lite i taget. Om du har mycket ont i halsen kan det kännas skönt att äta isglass eller suga på en isbit. Om febern och smärtan är jobbig kan du behöva ta medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.

Eftersom det är vanligt att mjälten svullnar svullen vid körtelfeber finns risk för att den skadas eller brister om den får ett slag. Du ska därför inte anstränga dig, eller vara med i sporter och på träningar där det finns risk att du får ett slag mot mjälten innan du känner dig helt frisk. Du ska söka sjukvård om du plötsligt får ont i magen, hjärtklappning eller känner dig svag och svimfärdig.

.