Bihåleinflammation gör ont i kinderna, pannan och överkäken. Det blir värre när man lutar sig framåt. Ibland blir det rött och svullet högt upp på näsan och omkring ögonen. Och man blir trött och får feber.

I ansiktets skelett finns flera hålor som nästan är som små rum. Rummen kallas för bihålor. På insidan av bihålorna finns väggar som är täckta av en tapet som kallas för slemhinna. Samma sorts tapet finns på insidan i näsan. Slemhinnan ser till att näsan är fuktig och tar bort smuts, virus och bakterier. Vid en förkylning svullnar slemhinnan i näsan och bihålorna. Det är normalt och brukar gå över av sig själv när förkylningen går över. Men ibland blir slemhinnorna extra svullna. Då tillverkar de massor av tjock slem och snor som kroppen har svårt att göra sig av med. Har man otur bosätter sig virus eller bakterier i snoret i bihålorna. Då får man en bihåleinflammation. Bihåleinflammation heter också sinuit.

Om du har bihåleinflammation ska du försöka ha huvudet i högt. Då blir det mindre svullet i näsan och bihålorna. Var uppe och rör på dig så mycket du orkar och lägg en extra kudde under huvudet på natten när du ska sova. Det är också bra att du dricker ordentligt. Vätska hjälper kroppen att tunna ut det sega slemmet.

Om febern och smärtan är jobbig kan du behöva ta medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket. Det kan också vara skönt att använda koksaltlösning eller nässprej när det är som värst. Men tänk på att inte använda nässprej i mer än tio dagar. För då vänjer sig näsan vid att ha sprejen. Då måste man spreja hela tiden för att inte blir täppt.

Bihåleinflammation brukar läka av sig själv inom ett par veckor. Om det inte blir bättre kan du behöva söka sjukvård.

För att veta om du har en bihåleinflammation kommer du att få berätta hur du mår. En doktor kommer att undersöka dig och känna försiktigt i ansiktet och utanpå halsen. Det görs för att ta reda på om du har ont just där bihålorna sitter och för att se om dina lymfkörtlar är ömma och stora. Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunsystem. De fungerar som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som inte är bra för oss. När lymfkörtlarna jobbar svullnar de. Då kan det kännas som att man har små ömma kulor under huden.

Du kommer att få gapa så att doktorn kan titta in i munnen och halsen med en lampa. För att se riktigt bra behöver doktorn trycka på tungan med en platt träpinne. Det kan kännas lite obehagligt, men går snabbt över. Du kan också behöva ta blodprov och prov från halsen med en mjuk liten pinne. Ibland kan du behöva röntga ansiktet.

Om inte bihåleinflammationen går över kan du behöva få medicin som tar död på bakterier. En sådan medicin kallas för antibiotika. Om du är mycket sjuk kan du behöva läggas in på sjukhus för att få medicinen i en plastslang direkt in i blodet. Man kan också behöva göra rent i dina bihålor. Under tiden får du sova gott och känner inget alls.