Körtelbuk beror på att lymfkörtlarna i magen har blivit stora och svullna. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret. De jobbar med att skydda kroppen från bakterier, virus och annat som man kan bli sjuk av. Vid till exempel en förkylning börjar lymfkörtlarna att jobba extra mycket. Då blir de större än vanligt. Det är helt normalt. Fast det jobbiga är att det kan göra riktigt ont ibland.

Det finns lymfkörtlar på massor av ställen i kroppen. Till exempel på halsen, i armhålorna och i magen. Om lymfkörtlarna i magen blir extra stora och svullna kan man få körtelbuk.

Om det onda inte går över, eller blir värre, behöver du söka sjukvård. En doktor undersöker din mage genom att klämma och känna på den. Du kan också behöva ta ett blodprov och lämna kissprov. För att vara säker på att det onda inte beror på att du är hård i magen (förstoppad) kan du få lavemang så att bajset kommer ut.

Ibland är det svårt att skilja på en körtelbuk och en blindtarmsinflammation. För att ta reda på vad som gör ont kan du då behöva göra en röntgenundersökning av magen. Det kan vara ultraljud eller datortomografi.

Om du har körtelbuk kan det vara skönt att vila, lägga en värmekudde på magen eller att ta ett varmt bad. Det kan också hjälpa att ta smärtlindrande medicin. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.