Man kan må på olika sätt när man får en stroke. En del får plötsligt ont i huvudet, mår illa och känner sig trötta och snurriga i huvudet. Andra tappar känseln i olika kroppsdelar och får svårt att röra sig. Man kan också få svårt att se och prata. Det är ovanligt att barn och ungdomar får stroke, men det kan hända.

Om man får en stroke måste man snabbt få hjälp. Därför ska du söka sjukvård direkt om du får symptom som skulle kunna bero på en stroke.

För att ta reda på om du har fått en stroke behöver en doktor undersöka din hjärna och dina nerver. Då tittar doktorn på hur du kan göra olika rörelser och ställer frågor till dig. Doktorn undersöker dina ögon genom att lysa med en liten lampa i dem. Då ser doktorn om ögonen reagerar normalt. Du kan också behöva ta kort på huvudet för att doktorn ska kunna se hur det ser ut inuti. Det kallas för datortomografi eller magnetkameraundersökning.

Om din stroke beror på att du har fått en propp i hjärnan kommer du att få medicin som löser upp proppen. Om din stroke beror på att det har blivit en blödning i huvudet kommer du att få medicin som stoppar blödningen.

Ibland kan du behöva opereras för att lösa upp proppen eller för att laga ett blodkärl. Under operationen får du sova gott och kommer inte att känna något alls.