Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunförsvar. De fungerar som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som är dåliga för kroppen. Lymfkörtlarna jobbar hårt om man till exempel har blivit smittad av ett virus och har ont i halsen. Eller om man har fått bakterier i ett sår. Då vill lymfkörtlarna rensa bort viruset eller bakterierna. När lymfkörtlarna jobbar blir de svullna. Då kan man känna en del av dem. De känns som små kulor under huden och kan göra lite ont.

I kroppen finns det mer än femhundra lymfkörtlar. De jobbar ofta i grupp. Grupperna sitter på massa olika platser i kroppen. Till exempel i halsen, nacken, armhålorna och i vecket mellan låren och magen (ljumskarna). Och mitt i bröstet (bakom bröstbenet) och i magen.

Det är jobbigt att ha svullna lymfkörtlar. Men oftast är det inte farligt. Det går över när viruset eller bakterierna är borta. Fast det kan ta lång tid för lymfkörtlarna att krympa tillbaka till sin vanliga storlek. Därför kan du fortfarande känna dem ett tag efter att du har blivit frisk. Oftast är det bara att ha tålamod och vänta tills lymfkörtlarna har blivit som vanligt igen. Men ibland råkar immunförsvaret på bakterier som inte vill försvinna. Då får lymfkörtlarna jobba superhårt och blir väldigt svullna. Om det händer kan du behöva medicin som dödar bakterierna. Sådan medicin kallas för antibiotika.

En doktor kan ta reda på om dina lymfkörtlar är svullna. Och varför de är det. Då får du berätta hur du mår. Doktorn kommer att känna försiktigt på din nacke och hals. Och i armhålorna och i vecket mellan låren och magen (ljumskarna). Du kan också behöva ta blodprov. Kanske behöver du också ta ett prov från halsen. Det tar doktorn med en mjuk liten pinne. Halsprovet behövs för att ta reda på om det är bakterier som gör dina lymfkörtlar svullna. Och för att veta om du behöver medicin.