Lymfkörtlarna kan till exempel svullna om man är förkyld och har ont i halsen. Eller om man har fått infektion i ett sår eller har en inflammerad tand.

Lymfkörtlarna är en del av kroppens immunsystem. Det skyddar oss från sådant som kommer in i kroppen och kan göra oss sjuka. Lymfkörtlarna fungerar alltså som ett slags filter som rensar bort virus, bakterier och andra saker som inte är bra för oss. När lymfkörtlarna jobbar svullnar de. Det är då det känns som att man har fått små ömma kulor under huden. Det finns över femhundra lymfkörtlar i kroppen och dessa finns på en massa olika platser. Ofta arbetar de tillsammans i grupp. Lymfkörtlarna finns till exempel i ljumskarna, armhålorna, halsen och i nacken. De finns också bakom bröstbenet och bredvid de stora blodkärlen i magen.

För att ta reda på om dina lymfkörtlar är förstorade behöver en doktor undersöka dig. Du kommer att få berätta om hur du mår och doktorn kommer att känna försiktigt med fingrarna på din nacke och i dina ljumskar och armhålor. Du kan också behöva ta blodprov och prov från halsen med en mjuk liten pinne. Halsprovet tas för att ta reda på om det är bakterier som gör att du har stora lymfkörtlar.

Lymfkörtlar är oftast inte farliga och försvinner då du har blivit frisk. Men ibland kan det ta lite tid innan lymfkörtlarna försvinner helt. Då kan man känna att de finns kvar men inte är ömma längre.

Om dina lymfkörtlar är svullna för att du har en bakterie i kroppen kan du behöva medicin som tar död på bakterierna. En sådan medicin kallas för antibiotika.