Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Det är ett virus som förstör de vita blodkropparna som behövs i immunförsvaret. Immunförsvaret skyddar kroppen mot sjukdomar.

När viruset kommer in i kroppen letar det upp en särskild sorts vita blodkroppar. De kallas för hjälparceller. Viruset tar sig in i hjälparcellen och använder den som ett slags fabrik för att göra ännu fler hiv-virus. Viruset förstör också hjälparcellen. Om viruset förstör många hjälparceller blir immunförsvaret svagt. Då klarar det inte att skydda kroppen mot sjukdomar.

Det finns ännu inget botemedel mot hiv. Men det finns mediciner som hjälper. Medicinerna gör så att viruset inte kan föröka sig och förstöra hjälparcellerna. Då blir kroppens immunförsvar starkt och fungerar lika bra som hos vem som helst.

Om man har hiv och inte tar medicin blir kroppens immunförsvar mycket svagt. Då kan man bli svårt sjuk och dö. Det kallas för att man får aids. En person som lever med hiv och tar sin medicin regelbundet blir inte sjuk i aids.

Både vuxna och barn kan ha hiv. De flesta barn som lever med hiv har fått viruset av sin mamma. Bebisen kan ha blivit smittad redan när den låg i mammans mage. Eller när den föddes eller drack bröstmjölk från mamman. Man kan också bli smittad med hiv-virus om man har oskyddat sex – alltså inte använder kondom – eller om man får i sig blod från en smittad person. Men det finns ett säkert sätt som hindrar viruset att sprida sig till andra. Om den som har hiv tar sina mediciner varje dag så kan viruset inte smitta!

Det är också bra att veta att hiv-virus aldrig smittar när man pussas, kramas eller tar i hand. Inte heller när man badar tillsammans, använder samma handduk, dricker ur samma mugg eller äter mat från samma tallrik. Eller genom svett, tårar eller snor. Det spelar ingen roll om personen med hiv äter medicin eller inte. För hiv-virus kan aldrig sprida sig på något av de här sätten.

Det enda sättet att ta reda på om man har hiv är genom att ta ett hivtest. Då får man ta ett blodprov. Det är gratis. Du kan göra det på en ungdomsmottagning, vårdcentral, infektionsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

Frågor och svar

Hiv

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet

Lär dig ännu mer

  • Barnhivcentrum

    Barnhivcentrum

    Barnhivcentrum hjälper alla som behöver lära sig hur det är att vara barn eller ungdom och ha sjukdomen hiv. De kan ge information om hiv i hela Sverige.

    barnhiv.se/