Blodet består av blodplasma och blodceller. Blodplasma är en vätska som innehåller näringsämnen, salter och andra viktiga ämnen. Blodcellerna består av röda blodkroppar, vita blodkroppar och blodplättar. I de röda blodkropparna finns ett ämne som heter hemoglobin. Hemoglobin bär ut syre från lungorna till kroppens olika delar. Har man blodbrist har man för lite röda blodkroppar i blodet. Då finns det för lite hemoglobin som ser till att kroppen får syre. Då får kroppen syrebrist.
Blodbrist kan bero på många olika saker. Är man barn är det vanligast att man får blodbrist för att kroppen har för lite av ett ämne som järn. Järn behövs för att bilda hemoglobin. Blodbrist kan också bero på att man saknar vitaminer och andra viktiga ämnen. Eller att man har en sjukdom som gör att kroppen tar sönder eller inte kan bilda röda blodkroppar. Man kan också få blodbrist för att man blöder mycket från ett sår eller när man har mens.
Om du tror att du har blodbrist ska du söka sjukvård. En doktor kommer att undersöka dig och du kommer att få ta ett blodprov för att se hur mycket hemoglobin du har i blodet. Blodprovet tas i fingret eller i armvecket. Ett sådant blodprov kallas också för blodvärde. Om blodvärdet visar att du har blodbrist kan du behöva ta fler blodprover. Har du haft blod i bajset får du också lämna bajsprov. Ibland kan du behöva undersöka tarmen eller magsäcken med en kamera. Det kallas för koloskopi och gastroskopi. Du som har mens kommer också att få berätta hur ofta du har mens och hur mycket du blöder.
Om din blodbrist beror på att du har för lite järn eller vitaminer i kroppen kan du att få äta järntabletter eller vitamintabletter. Om blodvärdet är väldigt lågt kan du behöva få nytt blod in i kroppen. Det kallas för att man får en blodtransfusion. Då får du blod genom en tunn liten plastslang som du har fått insatt i ett blodkärl.
Om du vet att du har lågt blodvärde behöver du också tänka på att du får i dig tillräckligt med järn och vitaminer i det du äter. Det brukar fungera bra om man äter olika sorters mat. Är du vegetarian och vegan kan du behöva ha lite extra koll på maten. Järn finns till exempel i fullkornsprodukter, kött, fisk och skaldjur, ägg och nötter. Vitaminer som blodet behöver finns i kött, fisk och skaldjur, ägg, mjölkprodukter, frukt och bär.