När man tränar hårt blir muskeln väldigt trött. Det är då träningsvärken slår till. Alla får träningsvärk ibland, även de som är vältränade. Träningsvärk är oftast helt ofarligt och går över efter ungefär två dagar. Om man har träningsvärk är det viktigt att ta det lugnt så att kroppen får reparera skadorna och bygga upp muskeln igen.

Träningsvärk beror på att det har blivit små skador i musklernas celler. När våra muskler har fått en skada vill kroppen reparera sig själv. Men vår smarta kropp gör mer än att bara reparera skadan i musklerna. Den bygger också på musklerna lite extra så att de blir lite starkare. Då behöver inte muskeln skadas nästa gång man tränar. Det brukar kallas för superkompensation. För att allt det här ska fungera måste kroppen får arbeta i lugn och ro. Det är därför du ska vila ett par dagar om du har träningsvärk.

Om du vill bli av med träningsvärken lite snabbare kan du också prova med att ta ett varmt bad. Eller massera de ömma musklerna lite lätt. En promenad eller något annat som är bra för blodcirkulationen kan också hjälpa.

Frågor och svar

Träningsvärk