Precis under knät finns en knöl. Det är där lårmuskeln sitter fast på skelettet. Det kan bli en inflammation precis där. Det märks genom att det blir svullet och gör ont på knölen.

Inflammationen beror på att man har överansträngt knät. Det kan hända om man tränar ofta och länge. Man har också lättare att få schlatterknä i perioder när man växer väldigt fort. Därför är det vanligt att barn som är mellan åtta och femton år – och som tränar mycket – får detta problem med knäna.

För att veta om du har schlatterknä behöver du gå till en doktor eller till en fysioterapeut. En fysioterapeut är expert på muskler och rörelser i kroppen. Då känner doktorn eller fysioterapeuten på ditt knä. Du får också visa vilka rörelser som gör ont.

Ofta behöver du inte göra något åt ett schlatterknä. Det går över av sig själv. Men det är viktigt att du tar det lugnt och tränar mindre medan det läker. Det kan ta ett tag. Ibland kan det vara bra att få övningar av fysioterapeuten. Då kan du få hjälp att träna på rätt sätt medan sjukdomen går över.