Främre knäsmärta märks genom att knät blir svullet. Och det kan liksom låsa sig så att det fastnar i ett visst läge en liten stund. Det gör ont att sitta länge med böjda knän. Som till exempel när man är på bio eller åker bil. Det gör också ont när man böjer på knäna mycket som när man cyklar eller går i trappor.

Det är brosket som krånglar när man har ont på framsidan av knät. Knät består av flera olika skelettdelar. En del heter knäskålen. På baksidan av knäskålen finns det brosk. Brosk är hårt och halt och gör så att skelettdelarna kan glida mot varandra. Men ibland kan brosket bli lite knöligt, buckligt och ojämnt. Då kan det göra ont när man böjer och använder knät.

Ofta försvinner det onda när man har slutat växa och blir vuxen. Fast ibland kan man få lite ont igen när man till exempel tränar mycket.

För att veta om det är just brosket som krånglar, behöver du träffa en doktor. Då undersöker doktorn din knäled. Ibland kan du behöva ta en bild av knät. Det kallas för röntgen.

Om du har ont på framsidan av knät kan du göra flera saker för att må bättre. Till exempel kan du låta bli att göra grejer som gör ont. Och försök att inte sitta länge i samma ställning med böjda ben. Det kan vara bra att träna musklerna runt knät. Då kan du ta hjälp av en fysioterapeut. Det är en person som är expert på muskler och kroppens rörelser. Om det gör väldigt ont kan du ta medicin som minskar smärtan. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt medicin och lagom mycket.