Under knäskålen finns det en sena. Senor behövs för att musklerna ska kunna fästa vid skelettet. En sena funkar alltså som ett segt band där ena änden sitter fast i muskeln. Den andra änden sitter fast i skelettet. Ibland kan en sena bli överansträngd. Det betyder att det har blivit för tungt och jobbigt för senan. Då har den blivit trött och sliten. Då gör det ont och kan bli svullet länge.

Senan som sitter under knäskålen kan bli överansträngd om man tränar sporter där man använder knäna mycket. Som till exempel innebandy, fotboll, löpning eller höjdhopp. Därför kallas det för höjdhopparknä. Fast det riktiga namnet på sjukdomen är Sinding-Larsens sjukdom. Om man har fått ett höjdhopparknä brukar det göra särskilt ont när man går i trappor, hoppar, springer eller cyklar.

För att veta säkert om du har ett höjdhopparknäbehöver du gå till en doktor eller till en fysioterapeut. En fysioterapeut är expert på muskler och rörelser i kroppen. Då känner doktorn eller fysioterapeuten på ditt knä. Du får också visa vilka rörelser som gör ont.

Oftast behöver du inte göra något åt höjdhopparknät. Det går över av sig själv. Fast det kan ta lång tid. Ibland tar det ett helt år. Medan senan läker ska du låta bli att göra sådant som gör ont. Till exempel kan du behöva vila från en del sorters träning. Ibland kan det vara bra att få övningar av fysioterapeuten. Då kan man få hjälp att träna på rätt sätt medan sjukdomen går över.

Frågor och svar

Knä