Höjdhopparknä

Ett höjdhopparknä gör ont precis under knäskålen. Ibland blir det lite svullet där. Det kallas höjdhopparknä för att sjukdomen är lite vanligare hos dem som hoppar höjdhopp. Men man kan råka ut för höjdhopparknä av andra sporter också. Höjdhopparknä heter också Sinding-Larsens sjukdom.

Under knäskålen finns det en sena. Den kan bli överansträngd när man använder knäna mycket som till exempel när man tränar innebandy, fotboll, löpning eller höjdhopp. Senor behövs för att musklerna ska kunna fästa vid skelettet. En sena fungerar alltså som ett segt band där ena änden sitter fast i muskeln och den andra änden sitter fast i skelettet. Att senan blir överansträngd betyder att den har blivit trött och sliten. Då gör det ont och kan bli svullet länge. Om man har fått ett höjdhopparknä brukar det göra särskilt ont när man går i trappor, hoppar, springer eller cyklar.

För att veta säkert om du har ett höjdhopparknä behöver du gå till en doktor eller till en fysioterapeut. En fysioterapeut är expert på muskler och rörelser i kroppen. Då känner doktorn eller fysioterapeuten på ditt knä. Du får också visa vilka rörelser som gör ont.

Oftast behöver du inte göra något åt höjdhopparknät. Det går över av sig själv. Fast det kan ta lång tid. Ibland tar det ett helt år. Medan senan läker ska du låta bli att göra sådant som gör ont. Du kan till exempel behöva vila från en del sorters träning. Ibland kan det vara bra att få övningar av fysioterapeuten. Då kan du få hjälp att träna på rätt sätt medan sjukdomen går över.

Frågor och svar

Knä