Födas med klumpfot – PEVA

Klumpfot betyder att hälen är vriden inåt och att foten pekar nedåt. Klumpfot kallas också PEVA som är en förkortning av det latinska namnet Pes Equino Varus Adductus.

Man vet inte varför vissa bebisar föds med klumpfot. En del föds med det på ena foten medan andra har det på båda. Det är fler pojkar än flickor som har klumpfot.

Klumpfot beror på att musklerna på insidan av foten är för korta. Samtidigt som musklerna på utsidan av benet är för långa. Det gör att musklerna på insidan drar i foten så att den blir sned.

Det finns bra behandling som gör foten rak. Bebisen får komma till en doktor som försiktigt töjer på foten så att den blir lite rakare. Sedan sätter doktorn på gips så att foten blir kvar i den ställningen. Efter ungefär en vecka tar man av gipset och töjer försiktigt på foten igen så att den blir ännu rakare. Sedan sätter man på ett nytt gips. Så gör man flera gånger. Sedan måste doktorn skära av bebisens hälsena eftersom den är för kort. Då får bebisen bedövning så att det inte gör ont. Sedan växer hälsenan ut och blir lagom lång.

När foten har blivit helt rak får bebisen ha speciella skor. De sitter ihop med en pinne. Ett tag efter operationen måste bebisen ha skorna på sig både på dagarna och nätterna. Sedan räcker det att sova med skorna. Det tar lång tid innan behandlingen är klar. Barnet får sova med skorna i fyra till fem år. Det hjälper foten att hålla sig rak.