Hörselgångsinflammation

Det gör ont i örat. Och kliar. Ibland rinner det lite vätska ur örat. I så fall kan det handla om en hörselgångsinflammation. Det är vanligt och inte farligt. Ofta går inflammationen över av sig själv.

När man tittar på ett öra ser man hålet där ljudet åker in. Det hålet är början på hörselgången som leder in i örat. Man kan få en inflammation i hörselgången. Då kan det rinna ut vätska från örat, klia och göra ont. Det kan faktiskt göra ont ända ned i kinden (käken) när man tuggar. Ibland kan det susa i örat och vara svårare att höra. Efter ett tag kan man få lite feber och hela örat kan bli svullet, rött och varmt. Om man trycker med handen mot örat kan det göra väldigt ont.

Inflammationen beror på att huden inne i hörselgången har blivit irriterad. Och när huden blir irriterad kan det komma in bakterier där. Då blir det en inflammation. Det finns många saker som kan irritera huden i hörselgången. Till exempel kan man ha badat mycket och fått in vatten i örat. Man kan ha petat mycket i örat. Man kan ha använt hörapparat, öronproppar eller hörlurar mycket. Eller så har man fått eksem i hörselgången.

För att veta om du har en inflammation i hörselgången behöver du bli undersökt av en doktor. Då använder doktorn en pryl som heter otoskop. Otoskopet har både en lampa och en kikare. Det gör det lättare för doktorn att titta in i ditt öra. Undersökningen gör inte ont.

En hörselgångsinflammation går oftast över av sig själv. Men ibland kan du behöva medicin som dödar bakterierna. Sådan medicin heter antibiotika. Medicinen får du som droppar eller salva.

När du har hörselgångsinflammation ska du försöka hålla örat torrt när du badar och duschar. Använd badmössa eller öronproppar så att det inte kommer in vatten i hörselgången. Om du använder hörapparat eller har hörlurar kan du ta av dem en stund ibland så att örat får lufta sig.