När man är hes låter inte rösten som den brukar. Det beror oftast på att stämbanden har svullnat. Stämbanden är små muskler som sitter i halsen. När luft passerar genom stämbanden börjar de svänga. Det är då ljud bildas. När stämbanden blir infekterade av virus eller bakterier kan de inte svänga som de ska. Då blir man hes. Man kan också bli hes av cigarettrök och vissa mediciner som man andas in. Eller när man har överansträngt stämbanden genom att till exempel skrika högt eller länge.

Heshet går oftast över av sig själv efter några dagar. Under tiden är det viktigt att du vilar rösten så mycket som möjligt. Prata på ett sätt som känns skönt i halsen och försök att inte harkla dig eller viska. Det kan också kännas bättre i halsen om du dricker varm eller kall dryck.

Ibland kan heshet bero på att det har bildats små knutor på stämbanden. Så kan det bli för barn om stämbanden inte är riktigt färdigutvecklade. Om man är hes för att man har knutor på stämbanden kan man behöva hjälp av en logoped. En logoped är en expert på röst och prat.