Åksjuka börjar ofta med att man blir trött och gäspar. Sedan brukar man bli kallsvettig, må illa och kräkas.

Man tror att åksjuka beror på att hjärnan blir förvirrad. Hjärnan får information från kroppen om att man sitter stilla. Men samtidigt får hjärnan information från synen och balansen om att det rör sig! Området i hjärnan som kontrollerar balansen ligger väldigt nära kräkområdet. Det är därför man mår illa och kräks när man blir åksjuk.

Åksjuka är vanligast innan man har fyllt tio år. Sedan växer det oftast bort. Om man befinner sig på en båt brukar sjösjuka gå över efter två till tre dagar. Det beror på att hjärnan blir mindre förvirrad och börjar förstå vad som händer.

Om du lätt blir åksjuk är det smart att planera din resa noga. Försök att vara utvilad och ät inte en brakmiddag precis innan du ska resa. Packa kräkpåsar, papper och våtservetter på ett ställe där du lätt kommer åt dem under resan. På apoteket finns mediciner mot åksjuka. De flesta sådana mediciner ska du ta innan du åker iväg, alltså innan du har hunnit börja känna dig åksjuk. Om du behöver medicin ska du alltid be en vuxen om hjälp så att du tar rätt sort och lagom mycket. Under resan är det bra att äta lite i taget och ofta. Frisk luft kan också hjälpa. Stanna ibland och sträck på benen och testa att låta det fläkta lite från fönstret. Tänk på att åksjuka ofta blir värre om du läser eller kolla på mobilen medan du reser.

Frågor och svar

Åksjuka