Snöblindhet betyder inte att man blir blind. Men det är svårt att se och gör ont att titta. Speciellt jobbigt är det att titta när det är ljust. Ögonvitorna kan bli rosa och det kan kännas grusigt i ögonen. Man brukar få mycket tårar och se sämre än vanligt.
Snöblindhet beror på att man har fått in för mycket ljus i ögonen. Det kan hända i soligt väder när man till exempel är vid en sjö eller i snö. Då studsar solens strålar på vattnet eller snön. Man säger att ljuset reflekteras. När ljuset kommer både från solen på himlen och studsar upp från vattnet eller snön blir det mycket mer ljus än vanligt. Då kan det bli en liten skada på ögat.
Oftast märker man det här efter ett tag. Det brukar börja göra ont i ögat sex till tolv timmar efter att man har tittat i det starka ljuset. Snöblindhet är jobbigt men inte farligt. Det går över efter en eller två dagar.
När du har snöblindhet hjälper det att vara i ett mörkt rum. Du ska helst låta bli att titta på ljusa skärmar. Då går problemen över fortare. Om det känns som grus i ögonen kan du smörja ögat med salva. Sådan salva finns på apoteket. Salvan kan göra att du ser dimmigt. För att slippa snöblindhet ska du använda solglasögon eller skidglasögon när du är ute i stark sol.