Om man har fått springmask brukar det klia i väldigt mycket i rumpan. Och extra mycket på natten. Huden i rumpan kan bli röd och irriterad.

Man får springmask om man råkar få in maskarnas ägg i munnen. Springmaskens ägg kan finnas lite överallt. Till exempel i damm, på tyger eller i pälsen på djur. Om man andas in damm kan det komma med ägg som hamnar i munnen. Och om man slickar på ett finger där det sitter ett ägg, så hamnar ägget i munnen. Från munnen åker ägget ner i magsäcken. Där kläcks det och blir en larv. Larven utvecklas sedan till en mask som åker genom tarmarna. När masken kommer fram till ändtarmen lägger den ägg precis vid rumpans öppning. Ibland kan man se de pyttesmå vita maskarna där. Man brukar också kunna se maskar i bajset. De har åkt med ut när man bajsade. Springmaskens ägg sprids lätt. Om man till exempel kliar sig i rumpan kan det komma ägg på fingrarna. När man sedan tar i saker så hamnar äggen där.

Det finns medicin mot springmask. Den gör så att maskarna försvinner på ungefär två dygn. Eftersom springmask sprids så lätt är det viktigt att alla som bor tillsammans äter medicin samtidigt. Det är också viktigt att dammsuga noga och tvätta lakan, underkläder och pyjamasar ofta så att alla ägg försvinner.

Frågor och svar

Springmask