Man brukar säga att krupp ger skällande hosta. När man hostar låter det alltså ungefär som när en hund skäller. Det kan pipa och väsa när man andas in också. Ibland känns det svårt att andas. Och det är vanligt att man blir hes.

Det finns flera olika sorters förkylningsvirus som kan göra så att man får krupp. Sådana virus irriterar halsen och luftrören. På insidan av halsen och luftrören finns det ett slags tapet som kallas för slemhinna. Slemhinnan är lite lagom slemmig. När man andas in virus fastnar de i slemmet. Sedan kan man hosta upp, fräsa ut eller svälja slemmet. Då försvinner viruset ut ur kroppen. Men ibland får viruset fäste ändå och gör så att slemhinnan blir tjock och svullen. När tapeten är tjockare blir det trångt för luften att komma fram i luftrören. Då blir det tyngre att andas och det kan pipa när man andas in. När man ligger ned blir slemhinnorna ännu mer svullna. Därför får man ofta krupp på kvällen precis när man ska somna eller när man har sovit en stund.

Det är mest små barn som får krupp. När man är liten är ju hela kroppen mindre. Luftrören är också mindre. När luftrören är små och smala blir det extra jobbigt när slemhinnan svullnar. Därför brukar krupp vara jobbigast för yngre barn. Men man kan få krupp i alla åldrar.

Om du får krupp finns det flera saker du kan göra för att må bättre. Du kan till exempel sitta eller stå upp istället för att ligga ned. Du kan också prova att andas sval luft. För då blir det mindre svullet i slemhinnorna. Testa att öppna ett fönster och sitt där och andas. Du kan också ta nässpray om du är täppt i näsan. Men små bebisar ska inte ta nässpray. De kan få koksaltdroppar istället. Det är också bra att dricka för det kan göra att man hostar lite mindre. Om man gör så här brukar krupp gå över av sig själv efter en stund. Men om det inte vill sluta och du får jättejobbigt ska du åka till sjukvården. Där kan du få hjälp med andningen. I så fall får du andas mediciner som gör att slemhinnorna blir mindre svullna.