Pollenallergi

Pollenallergi kan märkas på flera sätt. Ögonen kan bli röda, klia och rinna. Det kan klia i näsan också och den kan bli irriterad och täppt så att man nyser. Snoret kan bli rinnigt och tunt som vatten. Ibland kan man få hosta när man anstränger sig. Många blir trötta av sin allergi. Suck.

Pollen kallas även för frömjöl och det finns på olika växter. När växterna börjar blomma lossnar pollen och börjar flyga omkring i luften. Det är vanligt att få pollenallergi av björk, gråbo, gräs. Men man kan också vara allergisk mot pollen från träden al, alm, ek och hassel.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Sådant allergen finns i pollen.

När kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Histaminet kan göra så att det rinner och kliar i ögon och näsa.

Vid en allergisk reaktion får alltså kroppen lite fnatt. Den sprutar ut väldigt mycket histamin så att immunförsvarets vita blodkropparna ska kunna komma ut supersnabbt i hela kroppen och slåss mot det där läskiga allergenet.

Om du tror att du är allergisk mot pollen ska du gå till doktorn. Då får du berätta hur du mår och när du mår dåligt. Pollenallergi brukar märkas under våren och sommaren. Om du har tecken på pollenallergi kan du få testa att ta medicin ett tag. Det kan vara tabletter, nässpray och ögondroppar som lugnar ned histaminet. Om du mår bättre av medicinen kan doktorn dra slutsatsen att du har någon form av pollenallergi. Men ibland vill man veta precis vilken sorts pollenallergi du har. Då kan du få lämna blodprov. Eller göra pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. Till exempel björkpollen eller gräspollen.

Det finns flera olika sorters mediciner som hjälper om du är allergisk mot pollen. Det kan som sagt vara tabletter, ögondroppar eller nässpray.

Om du är väldigt allergisk mot pollen kan du vaccinera dig. Då får ditt stökiga immunförsvar vänja sig långsamt vid ämnet i den sortens pollen som du inte tål.

Frågor och svar

Pollenallergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/