Om man är allergisk mot nötter kan det hända flera olika saker i kroppen, om man råkar äta något med nötter i. Munnen och halsen kan klia, bli ömma och svullna. Näsan kan börja rinna. Det kan göra ont i magen. Man kan må illa och kräkas. Det kan bli utslag på kroppen. Man kan bli svullen i ansiktet och få svårt att andas.

Det finns massa olika sorters nötter som till exempel mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt och pistagemandel. Ibland är man allergisk mot flera sorter. Ibland bara mot en sort. Men jordnötter då?! Nej, det är faktiskt ingen nöt. Det är en baljväxt precis som bönor, ärter och linser. Men man kan vara allergisk mot jordnötter också.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns allergener i till exempel nötter och jordnötter. Och när kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, i ögonen och i näsan. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon. Vid en allergisk reaktion får alltså kroppen lite fnatt. Den sprutar ut väldigt mycket histamin så att immunförsvarets vita blodkropparna ska kunna komma ut supersnabbt i hela kroppen och slåss mot det där läskiga allergenet.

Det finns något som heter korsallergi också. Det betyder att allergin liksom går lite kors och tvärs. Till exempel är det vanligt att den som är allergisk mot hasselnöt också reagerar mot björkpollen. Det beror på immunförsvaret inte kan skilja på en hasselnöt och en björk. De är tydligen himla lika! Ja, alla fall om man frågar immunförsvaret som bara ser allergenet.

För att ta reda på om du har en nötallergi behöver du göra ett eller flera allergitest. Det kan vara ett blodprov. Eller ett pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. En annan sorts allergitest är en så kallad provokation. Då får du åka till ett sjukhus och testa att äta eller dricka lite av det som du kanske är allergisk mot. Under testet kommer du få ha en liten plastslang i armen för att snabbt kunna få medicin om det behövs.

Det bästa sättet att undvika en allergisk reaktion är att inte äta nötter. Därför är det viktigt att ta reda på vad maten innehåller. Läs innehållsförteckningen! Där står det om det finns nötter i det du vill äta. Om du till exempel ska köpa en chokladkaka kan det stå att den innehåller spår av nötter. Det betyder att det inte finns hela nötter i. Men chokladkakan kan ha tillverkats i en lokal där man har gjort annat godis med nötter i. Då kan det ha spridit sig lite nötrester som råkat hamna i chokladen. Om du är jätteallergisk mot nötter ska du inte äta saker där det kan finnas spår av nötter.

Om du är allergisk mot nötter behöver du ha mediciner ifall du skulle råka få i dig en nöt av misstag. Berätta gärna för en kompis, och andra som du litar på, var du har dina mediciner. Så att de kan hjälpa dig om du skulle få en allvarlig allergisk reaktion. Medicinerna lugnar ner histaminet i kroppen, gör så att svullnaden blir mindre och att det går lättare att andas. Du kan få andas in medicin eller ta en tablett. Om du är på sjukhus kan du också få medicin i blodet. Om du är väldigt allergisk mot nötter kan du vaccinera dig. Då får ditt stökiga immunförsvar vänja sig långsamt vid nötallergen.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Nötallergi

Det finns ytterligare 1 fråga och svar om Nötallergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/