Allergiska reaktioner mot mat kan vara väldigt små, väldigt stora och allt däremellan. Allergi kan också ändra sig. Ibland kan man vara mer känslig och reagera starkare.

Man kan bli allergisk i vilken ålder som helst. Men om man har fått en allergi som litet barn så kan den försvinna tills man blir vuxen. Så är det till exempel ofta med äggallergi och komjölksallergi.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns allergener i till exempel mjölk, ägg, nötter, jordnötter, fisk, skaldjur, spannmål (vete, råg, korn, havre), soja, frön, pollen, kvalster (eller egentligen kvalsterbajs!), pälsdjur och det gift som bin och getingar har i sina stick.

När kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, i ögonen och i näsan. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon.

De flesta allergier hör ihop med just histamin. Men man kan faktiskt vara allergisk utan att kroppen använder histaminet. Kroppen reagerar då på ett annat sätt. Då kan det bli en inflammation som märks genom att man till exempel får ont i magen eller eksem på huden.

För att ta reda på om du har matallergi behöver du göra ett eller flera allergitest. Det kan vara ett blodprov. Eller ett pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. En annan sorts allergitest är en så kallad provokation. Då får du åka till ett sjukhus och testa att äta eller dricka lite av det som du kanske är allergisk mot. Under testet kan du få ha en liten plastslang i ett blodkärl för att kunna få medicin om det behövs.

Det bästa sättet att undvika en allergisk reaktion är att inte äta det som man är allergisk mot. Därför är det viktigt att du tar reda på vad maten du äter innehåller. Det finns en del saker som många är allergiska mot. De 14 vanligaste sakerna är skrivna med stora bokstäver på innehållsförteckningarna. Det är till exempel MJÖLK, ÄGG och VETE.

Om du är allergisk mot mat behöver du ha mediciner ifall du skulle råka få i dig sådan mat av misstag. Berätta gärna för en kompis, och andra som du litar på, var du har dina mediciner. Så att de kan hjälpa dig om du skulle få en allvarlig allergisk reaktion.

Frågor och svar

Matallergi

Det finns ytterligare 2 frågor och svar om Matallergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/