Kvalster är pyttesmå djur som bor i din säng. Och i er soffa. Och lite varstans därhemma. Den kvalstersort som vi bor ihop med heter husdammskvalster. Men de äter inte damm utan hud som lossnat från människor och djur. De trivs extra bra i hus och lägenheter där det är lite fuktigt. Kvalster är vanligare i södra och västra Sverige än i resten av landet. Du som är allergisk mot kvalster känner oftast av det som mest på morgonen. För kvalster älskar verkligen att hänga med dig på natten! I sängen är det varmt, fuktigt och det finns massor av mat.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Sådant allergen finns i kvalstrens bajs. Så det är faktiskt inte djuret utan bajset som man är allergisk mot!

När kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin. Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Histaminet kan göra så att man får kliande utslag på huden och ögon och näsa kan börja rinna och klia.

Vid en allergisk reaktion får alltså kroppen lite fnatt. Den sprutar ut väldigt mycket histamin så att immunförsvarets vita blodkropparna ska kunna komma ut supersnabbt i hela kroppen och slåss mot det där läskiga allergenet.

Om du tror att du kan vara allergisk mot kvalster är det viktigt att du – och din säng – blir kollade. Du kan få lämna blodprov. Eller göra pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. Till exempel kvalsterbajs.

Du kan också behöva göra en dammanalys. I så fall får du speciella dammsugarpåsar. Sedan dammsuger du sängen och ibland också något annat rum. Sedan skickas påsarna på analys så kan labbet se om det finns kvalster där.

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/