Det är ovanligt att vara allergisk mot bistick och getingstick. Men om man är allergisk kan det vara farligt att bli stucken. Barn brukar inte ha en allvarlig form av allergi mot bistick och getingstick. Det är vanligar att vuxna har allvarlig allergi. Då kan man få svårt att andas, må illa och kräkas. Ögonen och läpparna kan bli svullna. Och man kan få nässelutslag på huden.

Den allvarligaste formen av allergi mot bi- och getinstick kallas för allergisk eller anafylaktisk chock. Det är verkligen som en chock för kroppen. Den som får en allergisk chock behöver vård på momangen!

För personer utan allergi blir sticket värre efter ett tag. Det blir svullet, rött och börjar klia. Men om man är allergisk mår man väldigt dåligt direkt och det känns i hela kroppen behöver man åka till sjukhuset.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns sådant allergen i det gift som bin och getingar sprutar in i huden när de sticker. Och när kroppen känner sig hotad skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin.

Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare i blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, i ögonen och i näsan. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får nässelutslag, rinnande näsa och kliande ögon.

Vid en allergisk reaktion får alltså kroppen lite fnatt. Den sprutar ut väldigt mycket histamin så att immunförsvarets vita blodkropparna ska kunna komma ut supersnabbt i hela kroppen och slåss mot det där läskiga allergenet. Ibland reagerar immunförsvaret mer och mer för varje getingstick eller bistick som man får.

Om du tror att du kan vara allergisk mot bi- eller getingstick är det viktigt att du blir undersökt. Du kan få lämna blodprov och göra pricktest och berätta om hur du reagerat när du blivit stucken. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet.

Det finns olika mediciner som hjälper vid en allergisk reaktion efter ett bi- eller getingstick. Medicinerna lugnar ner histaminet i kroppen, gör så att svullnaden blir mindre och att det går lättare att andas. Du kan få andas in medicin, få medicinen i blodet eller ta en tablett. Om du är väldigt allergisk mot bi- och getingstick kan du vaccinera dig. Då får ditt stökiga immunförsvar vänja sig långsamt vid giftet från bistick och getingstick.

Om du är allergisk behöver du ha med dig mediciner ifall du skulle råka bli stucken. Berätta gärna för en kompis, och andra som du litar på, var du har dina mediciner. Så att de kan hjälpa dig om du skulle få en allvarlig allergisk reaktion.

Snabba frågor - Snabba svar

Frågor och svar

Allergi

Det finns ytterligare 12 frågor och svar om Allergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/