Det är oftast äggvitan som man inte tål. Men för några är det äggulan som är boven i dramat. Äggallergi är vanligast bland små barn. Ofta växer den bort men så är det inte för alla. Ibland hänger äggallergin kvar hela livet.

Allergi beror på hur immunförsvaret jobbar. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som till exempel virus och bakterier. Men hos en del människor tar immunförsvaret fel. Då tror det att ett slags ämnen, som heter allergener, också är farliga för kroppen. Det finns allergener i ägg. Och när kroppen känner sig hotad av allergenerna så skickar den ut extra mycket av ett ämne som heter histamin.

Histamin gör så att blodkärlen blir större. Det är för att immunförsvarets vita blodkroppar ska kunna komma fram snabbare blodkärlen. Som på en motorväg när det är bråttom! Men ibland blir kroppen så ivrig att det blir alldeles för mycket histamin. Då kan det bli svullet i munnen, halsen och ögonen. Och luftvägarna kan dra ihop sig så att det blir svårt att andas. Histaminet kan också göra så att man får utslag och ont i magen.

Vid en allergisk reaktion får alltså kroppen lite fnatt. Den sprutar ut väldigt mycket histamin så att immunförsvarets vita blodkropparna ska kunna komma ut supersnabbt i hela kroppen och slåss mot det där läskiga allergenet.

För att ta reda på om du har en äggallergi behöver du göra ett eller flera allergitest. Det kan vara ett blodprov. Eller ett pricktest. Ett pricktest betyder att du får några droppar på huden. Varje droppe innehåller ett ämne som du kan vara allergisk mot. Om det blir en kliande prick där droppen har varit, så är du allergisk mot det ämnet. En annan sorts allergitest är en så kallad provokation. Då får du åka till ett sjukhus och testa att äta eller dricka lite av det som du kanske är allergisk mot. Under testet kommer du få ha en liten plastslang i armen för att snabbt kunna få medicin om det behövs.

Det bästa sättet att slippa en allergisk reaktion – om du är allergisk mot ägg – är att inte äta något med ägg i. Därför är det viktigt att ta reda på vad maten innehåller. Läs innehållsförteckningen. Där står det om det finns ägg i det du vill äta. Lurigt nog finns även ägg i ett konserveringsmedel som heter (E 1105). Om det medlet finns i maten står det ägg i innehållsförteckningen.

Om du till exempel ska köpa en kaka kan det stå att den innehåller spår av ägg. Det betyder att det inte finns ett helt ägg i. Men kakan kan ha tillverkats i en lokal där man har gjort andra saker med ägg i. Då kan det ha spridit sig lite äggallergener som har råkat hamna i kakan som du vill köpa. Om du är jätteallergisk mot ägg ska du inte äta saker där det kan finnas spår av ägg.

Om du är allergisk mot ägg behöver du ha mediciner ifall du skulle råka få i dig ägg av misstag. Berätta gärna för en kompis, och andra som du litar på, var du har dina mediciner. Så att de kan hjälpa dig om du skulle få en allvarlig allergisk reaktion. Medicinerna lugnar ner histaminet i kroppen, gör så att svullnaden blir mindre så att det går lättare att andas. Du kan få andas in medicin eller ta en tablett. Om du är på sjukhus kan du också få medicin i blodet. Om du är väldigt allergisk mot ägg kan du vaccinera dig. Då får ditt stökiga immunförsvar vänja sig långsamt vid äggallergen.

Frågor och svar

Äggallergi

Lär dig ännu mer

  • Unga Allergiker

    Unga Allergiker

    Unga Allergiker arbetar för att alla med astma och allergi ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att kunna gå i skolan, gå på aktiviteter och delta i samhället. Utan att behöva drabbas av allergiska besvär.

    www.ungaallergiker.se/