Det finns flera tecken på att man har fått typ 1-diabetes. Till exempel blir man väldigt törstigt och behöver kissa ofta. Man går ned i vikt, känner sig trött och hängig. Man kan också få ont i magen och må illa. En del börjar se suddigt. Läpparna kan bli torra och det kan lukta aceton ur munnen. Det luktar alltså som sånt där medel som man tar bort nagellack med. Då är det bråttom att ta sig till ett sjukhus.

Typ 1-diabetes beror på att kroppen har slutat göra ett ämne som heter insulin. Utan insulin får cellerna ingen energi. Det är mycket allvarligt. Men vi tar allt från början! I många saker som vi äter finns det något som heter kolhydrater. Till exempel innehåller potatis, pasta, ris, bröd, frukt, grönsaker, kakor, godis och chips mycket kolhydrater. När man äter gör kroppen om kolhydraterna till socker. Sådant socker kallas också för glukos.

Cellerna i kroppen älskar socker. De behöver det för att kunna leva. Sockret åker runt i blodkärlen för att mata cellerna. Men cellerna har som en dörr med ett lås. Och det behövs en nyckel för att kunna låsa upp cellen så att sockret kan komma in. Den nyckeln heter insulin. Det är betaceller i bukspottskörteln som gör insulin.

Diabetes beror på att kroppens immunförsvar har gjort ett misstag. Det har råkat döda nästan alla betaceller. Immunförsvaret ska försvara kroppen mot farliga saker som virus och bakterier. Men ibland tar det fel och tror att betacellerna är farliga. När immunförsvaret har dödat de flesta betacellerna kan bukspottkörteln inte göra tillräckligt mycket insulin längre. Då tar nycklarna slut och det blir omöjligt att öppna dörrarna till cellerna. Då stannar sockret i blodet och cellerna svälter.

När kroppens celler inte får energi från kolhydrater går man ned i vikt och blir trött. Och man blir väldigt törstig av att ha så där mycket glukos i blodet. Man dricker mycket och då behöver man kissa mycket. Till slut blir cellerna superhungriga och försöker hämta energi från andra ställen i kroppen. Men det går bara ett litet tag. För när det händer bildar kroppen en syra som man snabbt kan bli väldigt sjuk av.

Typ 1-diabetes får man oftast när man är barn eller tonåring. Man vet inte riktigt varför vissa får typ 1-diabetes. Det beror inte på vad man äter eller hur man lever. Vem som helst kan få typ 1-diabetes. Eftersom sjukdomen beror på att det har blivit knas i det egna immunförsvaret tycker en del att sjukdomen borde heta autoimmun diabetes.

Om du har tecken på typ 1-diabetes måste du åka till ett sjukhus. Där är det lätt att se om du har fått sjukdomen. Du får ta ett blodprov för att se hur mycket glukos du har ditt blod. Du får också lämna ett kissprov för att se om det finns glukos i kisset. Om svaren på proven visar att du har diabetes får du ta fler blodprov. Det är för att doktorn ska veta hur mycket medicin du behöver.

När man har typ 1-diabetes behöver kroppen få insulin på något annat sätt. Därför får du ge kroppen insulin med hjälp av pennsprutor eller en insulinpump. För att härma kroppens eget insulin måste du ta två sorters insulin varje dag. Den ena sorten tar man en till två gånger per dag. Det behövs för att cellerna ska kunna få glukos mellan måltiderna och på natten. Det kallas basinsulin. Den andra sorten insulin kallas måltidsinsulin. Den sorten tar du varje gång som du ska äta. Du måste räkna ut hur mycket insulin du behöver just då. För det beror på vad du äter. Och hur mycket du äter. Och om du till exempel har idrottat precis innan. För att veta hur mycket insulin du ska ta måste du mäta ditt blodsocker. Det gör du genom att ta ett stick i fingret.

Ibland kan du råka spruta in för mycket insulin. Då kommer det in väldigt många nycklar i blodet. Det är som om alla dörrar står vidöppna och cellerna slukar allt glukos som fanns i blodet. Det blir nästan inget kvar! Då kan du en insulinkänning. Då blir du darrig, hungrig, blek, arg eller ledsen. Då behöver du direkt få hjälp att äta eller dricka något sött så att det kommer in mer glukos i blodet. Till exempel druvsockertabletter eller söt saft.

Om du glömmer att ta ditt insulin, eller om insulinpumpen krånglar, kommer det inte in några nycklar alls. Då stannar allt glukos i blodet och blodsockret blir högt. När det händer försöker de utsvultna cellerna hämta energi från andra ställen i kroppen. Det är farligt för då kan du få en syraförgiftning som kallas ketoacidos. Det märks genom att du mår illa, kräks och känner dig sjuk. Då måste du åka direkt till sjukhus för att få hjälp.

Typ 1-diabetes är en sjukdom som du har hela livet. Du behöver lära dig mycket om sjukdomen. Och det är ett tufft jobb att hand om sin diabetes varje dag. Men du kommer att få hjälp av experter. De lär dig så att du kan fortsätta att göra det du vill och äta det du tycker om!

Lär dig ännu mer

 • Ung Diabetes

  Ung Diabetes

  Ung Diabetes arbetar för att alla unga med diabetes ska kunna leva ett bra liv. Det betyder till exempel att man ska kunna göra det man vill utan att vara hindrad av sin diabetes. Och att man ska få bra behandling.

  www.diabetes.se/ungdiabetes/

 • Barndiabetesfonden

  Barndiabetesfonden

  Barndiabetesfonden kämpar mot typ 1-diabetes. De vill att barn som har fått typ 1-diabetes ska få bra behandling. De hjälper också forskare att hitta ett botemedel mot sjukdomen.

  www.barndiabetesfonden.se/