Hjärtmuskelinflammation

Om hjärtsnuvan sätter sig på själva hjärtmuskeln brukar man säga att man får en hjärtmuskelinflammation. Hjärtmuskeln kan då bli trött och man kan behöva medicin. Om man har en hjärtmuskelinflammation kan man behöva kontrollera hjärtat flera gånger både med EKG och ultraljud.

Hjärtsäcksinflammation

Om hjärtsnuvan sätter sig på hjärtmuskeln har man ofta snuva i säcken som finns runt omkring hjärtat också. Det kallas för hjärtsäcksinflammation. Vid hjärtsäcksinflammation kan man få vätska i hjärtsäcken. Man kan då behöva kontrollera hjärtat flera gånger både med EKG och ultraljud. Man kan också behöva medicin för att vätskan i hjärtsäcken ska gå bort.

Kranskärlsinflammation

Runt omkring hjärtmuskeln finns många små blodkärl. De ligger som en krans runt hjärtat och kallas därför för kranskärl. Kranskärlen ser till att hjärtmuskeln får syre så att den orkar pumpa ut blodet i kroppen. När man har snuva i hjärtat kan kranskärlen bli irriterade och svullna. Då kan man behöva undersöka hjärtat med EKG och ultraljud ofta. Ibland behöver man också få medicin för att inflammationen ska gå över.

Vila och ta det lugnt när du är sjuk

När man har fått virus i kroppen och är förkyld ska man ta det lugnt och inte anstränga sig. Man ska till exempel vila från all sport och träning. Annars finns det risk för att viruset sätter sig på hjärtat så att det blir en inflammation.

Frågor och svar

Hjärtat

Lär dig ännu mer

  • Hjärtebarnsfonden

    Hjärtebarnsfonden

    Hjärtebarnsfonden arbetar för att barn som har fötts med hjärtfel ska få ett bra liv. De hjälper familjer och de arbetar för att vården ska bli ännu bättre för barn med hjärtfel.

    www.hjartebarnsfonden.se/