Hjärnans celler behöver syre för att fungera. Syret kommer till hjärnan med blodet som pumpas från hjärtat. För att blodet ska komma ut till kroppens olika delar behöver hjärtat pumpa ut det med ett visst tryck. Det är det som kallas för blodtrycket. Människor har olika blodtryck. Vissa har högt blodtryck och hos andra är det lågt. Högt blodtryck kallas också för hypertoni och lågt blodtryck för hypotoni.

Om man till exempel reser sig snabbt kan det hända att blodtrycket inte riktigt hänger med Då får inte hjärnan tillräckligt med blod. Det kallas för att man får ett blodtrycksfall. Man kan också få ett blodtrycksfall om man har mycket ont eller är rädd för något. Eller om man har slagit i huvudet eller har en sjukdom i hjärnan eller hjärtat.

Ibland kommer blodtrycksfallet så plötsligt att man inte ens hinner att reagera. Men man kan också känna att det är på gång genom att man känner sig kallsvettig, bli yr och mår illa. Det kan svartna för ögonen eller susa och pipa i öronen. Det kan också hända att man svimmar. Om du känner så ska du lägga dig ner med benen högt så fort du kan. Då blir risken för att du svimmar och skadar dig mindre. Om du är på en plats där det är svårt att lägga sig är det viktigt att du röra på fötterna och sätter dig på huk med huvudet mellan benen så snabbt du kan. Då hjälper man blodet att rinna tillbaka till hjärnan.

Om du vet att du har lätt för att få blodtrycksfall är det viktigt att du reser dig långsamt upp när du har suttit eller legat. Om du måste stå stilla länge ska du också tänka på att röra lite på fötterna hela tiden. Ett annat bra tips är att försöka att använda sina muskler genom att pressa händerna mot varandra eller korsa benen och pressa dem mot varandra när du känner att du håller på att svimma. Om du vet att du brukar få blodtrycksfall när du lämnar blodprov eller tar sprutor ska du be om att få ligga ner när provet tas.

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet