Man kan få hjärnskakning på många sätt. Till exempel kan man få ett hårt skott av en fotboll i huvudet. Man kan ramla av cykeln eller halka och dunka i huvudet i marken. Om det händer smäller hjärnan in i skallbenet. Då kan man svimma en liten stund. Efteråt kan man känna sig jättetrött, förvirrad och ha svårt att komma ihåg vad som hände. Man kan få ont i huvudet, må illa och kräkas. Ofta märks det här direkt efter att man slagit sig. Men ibland kan det ta några timmar innan man börjar må dåligt.

Oftast är en hjärnskakning inget farligt. Men om man har svimmat, kräkts eller har fått en stor bula i huvudet ska man söka sjukvård. Det ska man också göra om man bara mår sämre och sämre. Eller om man börjar må superdåligt helt plötsligt!

För att ta reda på om du har fått en hjärnskakning behöver en doktor undersöka din hjärna och dina nerver. Då tittar doktorn på hur du kan göra olika rörelser och ställer frågor till dig. Doktorn undersöker dina ögon genom att lysa med en liten lampa i dem. Då ser doktorn om ögonen reagerar normalt. Du kan också behöva ta kort på huvudet för att doktorn ska kunna se hur det ser ut inuti. Det kallas datortomografi eller magnetkameraundersöking.

Om du har fått en hjärnskakning är det viktigt att hjärnan får vila. Då måste du ta det väldigt lugnt ett tag. Du ska inte anstränga hjärnan eller kroppen. Det betyder att du ska låta bli att spela dataspel, titta på film eller tv, läsa och gå på träningar. Efter ett tag kan du börja göra lite i taget. Men ta det försiktigt och känn efter vad som funkar. Det kan nämligen ta flera veckor innan hjärnan är helt okej igen. Det kan märkas på en massa olika sätt. Till exempel kan du lätt få ont i nacken eller huvudet. Du kan känna sig yr, ha svårt att hålla balansen och känna sig klumpig. Du kan må illa, känna dig trög i huvudet och ha svårt att komma ihåg. En del ser dubbelt och är känsliga för ljus och ljud. Det är också vanligt att bli trött snabbare än vanligt. Du kan märka att ditt humör blir svängigt - plötsligt blir du väldigt ledsen och sedan blir du irriterad. Du kan få svårt att somna och sova på natten. Men allt det här går över om du tar har tålamod och tar hand om din hjärna genom att låta den vila sig i form.

Frågor och svar

Hjärnskakning