Att det blir en bula beror på att det har börjat blöda under huden. Under huden finns massor av blodkärl som blodet åker runt i. När man slår i huvudet kan en del av de här blodkärlen gå sönder. Då rinner det ut blod där. När blodet samlas under huden kan det bli en bula.

När du har slagit i huvudet kan du försöka göra bulan lite mindre. Ta is och lägg den i en plastpåse. Vira sedan in plastpåsen i en handduk. Lägg handduken där du slog dig. När det blir kallt på huden drar blodkärlen ihop sig. Då blir bulan inte så stor och det gör mindre ont. Om du inte har någon is hemma kan du blöta en handduk, eller något annat tyg, med kallt vatten och lägga på stället där det börjar bli en bula.

Bulan kan göra ont och ibland får man ont i hela huvudet. Oftast är det ingen fara. Både bulan och det onda brukar försvinna av sig själva efter några dagar. Men ibland är det mycket viktigt att söka sjukvård. Det ska du göra om du har fått en stor bula i huvudet. Eller om du har svimmat eller kräkts. Eller om du bara mår sämre och sämre. Eller om du börjar må superdåligt helt plötsligt.

Om du har fått en bula i huvudet är det bra att ta det lugnt och vila ett par dagar.

Frågor och svar

Hjärnskakning