Blodbrist gör att kroppen får för lite syre. Det beror på att man har för lite hemoglobin i blodet. Det är hemoglobinet som hämtar syre från lungorna. Sedan pumpar hjärtat ut blodet med hemoglobinet så att det kan lämna syre till alla delar av kroppen och hjärnan.

Hemoglobin finns i blodets röda blodkroppar. När man har blodbrist har man för lite röda blodkroppar. Då blir det för lite hemoglobin som kan lämna syre till kroppen och hjärnan. När det händer vill lungorna andas fortare och hjärtat slå snabbare – för kroppen behöver mer syre! När hjärnan får för lite syre känner man sig yr, trött, får ont i huvudet och svårt att koncentrera sig.

Blodbrist kan bero på många olika saker. Barn får oftast blodbrist för att de har för lite järn i kroppen. Järn behövs för att kroppen ska kunna göra hemoglobin. Man kan också få blodbrist om man inte äter tillräckligt med vitaminer. Sedan finns det sjukdomar som gör att de röda blodkropparna får problem. Man kan också få blodbrist om man blöder mycket när man har mens. Eller om man har ett sår någonstans och det har runnit ut mycket blod från det.

Om du tror att du har blodbrist ska du söka sjukvård. Då kommer doktorn att undersöka dina blodvärden. Det betyder att doktorn tar reda på hur ditt blod mår och hur mycket hemoglobin du har i blodet. För att kunna göra det måste du ta ett blodprov i fingret eller i armvecket. För att få veta varför du har blodbrist kan du behöva göra fler undersökningar. Du kan få lämna fler blodprov. Om du är tjej och har fått mens får du berätta hur ofta du har mens och hur mycket du blöder. Om du har haft blod i bajset får du lämna bajsprov. Ibland kan du behöva undersöka tarmen med en kamera för att se om det finns sår där. Det kallas för koloskopi. Eller undersöka magsäcken med en kamera. Det kallas för gastroskopi.

Om du har blodbrist kan du få äta järntabletter eller vitamintabletter. Om blodvärdet är väldigt lågt kan du behöva få lite extra blod. Det kallas för blodtransfusion. Då får du en liten plastslang insatt i ett av dina blodkärl. Sedan kan det nya blodet rinna in genom den.

Om man har blodbrist är det viktigt att äta mat som innehåller mycket järn och vitaminer. För då kan kroppen göra mer hemoglobin. Järn finns till exempel i bröd, pasta och ris som är gjort på fullkorn. Järn finns också i kött, fisk, skaldjur, ägg och nötter. Vitaminer som blodet behöver finns i kött, fisk, skaldjur, ägg, mjölk, fil, yoghurt, frukt och bär. Om du är vegetarian eller vegan kan du behöva ha extra koll på maten så att du äter tillräckligt med järn och vitaminer.

Frågor och svar

Blodet och lymfsystemet